Växande extremhöger i Spanien
Publicerad 2018-10-22
Spanien ser ut att sälla sig till utvecklingen i många andra europeiska länder. För första gången ger en opinionsmätning ett högerextremt parti så stor andel att det skulle ta plats i landets parlament.
Den 7 oktober höll partiet Vox ett massmöte i sporthallen Vistalegre i Madrid. Över 9 000 personer deltog i den ultranationalistiska manifestationen, partiets största styrkedemonstration sedan bildandet 2014.
Under ett hav av vajande spanska fanor hördes ropen "leve Spanien, leve polisen, leve Guardia Civil och leve kungen".
– Ett levande Spanien har vaknat, tack vare gud. En nation reagerar på historisk slapphet och på att bli antastat som just nu, sade partiledaren Santiago Acascal i sitt tal där han slog såväl mot vänstern som mot "den fega högern".
Vill deportera
På massmötet presenterade Vox "hundra lösningar för ett levande Spanien". Det handlar till exempel om att deportera illegala immigranter, sänka skatter, upphäva lagen om könsrelaterat våld, skärpa straff och instifta ett familjedepartement.
Partiet förespråkar ett centraliserat Spanien i stället för dagens system med i varierande grad autonoma regioner. Liksom sina motsvarigheter i Frankrike, Italien, Nederländerna, Tyskland gäller EU-skepticism.
I september fick Vox 1,4 procent i en opinionsmätning gjord av det statliga institutet CIS.
På måndagen kom en mätning från Metroscopia där partiet med 1,2 miljoner röster bakom sig får 5,1 procent. Det skulle, om det vore val nu, ge 5–7 mandat i parlamentet och en vågmästarroll.
Ny strategi
Vox har växt mycket på grund av väljare som lämnat det tidigare konservativa regeringspartiet PP, som svårt korruptionsanfrätt förlorade makten efter en förtroendeomröstning i parlamentet i juni.
Partiledningen avfärdar etiketten "högerextremister" och anser att Vox överskrider den traditionella klyftan mellan höger och vänster. Man förnekar också att partiets besatthet av radikal islamism innebär islamofobi.
Sedan halvannat år gäller en ny strategi, som källor i partiledningen beskriver så här för El País:
– Vi har lagt märke till att det är lättare att växa bland de enkla klasserna än i Salamanca (en välbeställd stadsdel i Madrids innerstad).
"Rasism mot spanjorer"
Partiet är mycket framåt på sociala medier som Facebook, Whatsapp och Instagram. Än saknas pengar för större traditionella reklamkampanjer.
På sistone har aktiviteterna fokuserats på Madrid södra stadsdelar och förorter. Här fiskar ultrahögern i grannskapsföreningar till exempel.
– Vox är de enda som verkligen bryr sig om spanjorerna, säger Ruth Ugena, 43 år, som El País intervjuat i arbetarkvarteren Usera där Madrids största "Chinatown" ligger.
En annan Userabo håller med:
– I den här stadsdelen finns rasism mot spanjorer, säger Ángel Matas, 26 år, som är aktiv i Vox.