Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Här är Sveriges godaste folköl

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-13

Aftonbladets ölexpert tipsar om sina tio favoriter

Folköl – dyrare än starköl, mindre smak än starköl.

Men de behövs – vi missar alla någon gång Systemet, suckar Aftonbladets ölexpert Göran Winbergh, som här tipsar om sina tio folkölsfavoriter.

Folköl, detta bedrägliga ord. Folkets favoritöl? Ett folkligt öl? Icke så.

Namnet lanserades av bryggerierna efter mellanölsförbudet 1977 i ett försök att popularisera det svaga öl som lagen då tillät i butik. Tidigare benämndes 3,5-procentigt öl föraktfullt ”pilsner” – ett ord som associerades med nerpissade fyllgubbar.

I dag dricks väl folköl mest av folk som missat Systemet. Och det finns det två skäl till:

Billigare att tillverka

1. Folköl är dyrare. Det finns alldeles utmärkta starköl på Systemet som kostar många kronor mindre än de dyra folkölen. Ändå är folköl billigare att tillverka än starköl, och har betydligt lägre skatt. Det oförskämda priset beror på handelns höga marginaler.

Skatten på öl är 1,66 kronor per procent och liter. En liter folköl beskattas alltså med 3,5 X 1,66 kr = 5,80 kr/liter. Starkölsskatten är 5,6 X 1,66 = 9,30 kr/liter. Öl under 2,8 procent beskattas inte alls, men så ämligt svag öl är inte folköl.

Mindre smak

2. Folköl smakar mindre. Alkohol är smakbärare, precis som fett. Ju lägre volymprocent, desto mindre smak. Ljus lager under fyra procent har svårt att fullt ut bära de goda ölsmakerna.

När detta är sagt må ändå konstateras att folköl är det bästa alternativet när vi kommer för sent till Systemet. Och då är det de här tio jag skulle välja. Mina plusbetyg gäller inom folkölsklassen, i konkurrens med starkare öl skulle betygen sjunka betydligt.