Amerikan vann 2,7 miljarder på lotto

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-12-27

Washington

En 55-årig företagare i samhället Hurricane i den amerikanska delstaten West Virginia plockade i julhelgen hem en av tidernas största lotterivinster - 314,9 miljoner dollar eller 2 769 miljoner kronor.

Jack Whittaker.

Inför journalister meddelade den lycklige vinnaren Jack Whittaker, verksam i byggbranschen, att han kommer att skänka en tiondel av vinsten till sin kyrka och köpa en helikopter till sig själv. Och så skulle han flyga till New York för att fira.

Megavinsten utföll på ett lottospel som heter Powerball och dragningen ägde rum i onsdags kväll.

Whittaker berättade att han har spelat lotto i många år. Kort före julen tvingades han säga upp 25 medarbetare i det egna företaget. Men nu, förklarade han, skulle han återanställa dem snarast möjligt.

Vinsten är den största som någonsin tagits av en enda spelare, sade Joe Mahony från Multi-State Lottery Association enligt Reuters. Skatter tar dock ner vinstbeloppet till ungefär 115 miljoner dollar, drygt en miljard kronor.

Powerball spelas i 23 amerikanska delstater plus Washington DC och Jungfruöarna. Intresset för spelomgången var så stort att den väntade potten på 280 miljoner dollar överträffades med kraftig marginal, eftersom mängder av köpare strömmade till. Jack Whittaker var en av 120,5 miljoner som deltog i spelet.

Bara två gånger tidigare i USA har större lottvinster utfallit - i maj 2000 med 363 miljoner dollar och i april i år med 331 miljoner dollar.

TT-DPA