Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Det jag gjort var dumt

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-12-22

Aftonbladets Staffan Heimerson mötte svenske diplomaten i fängelset i Indien

NEW DELHI

Den före dette svenske stjärn-diplomaten, som för två veckor sedan ertappades med att försöka smuggla elva miljoner kronor ut ur Indien, bryter i dag tystnaden.

I Tihar-fängelset i New Delhi beviljade ambassadör Rolf Gauffin, 75, Aftonbladets Staffan Heimerson exklusivt en intervju.

Gauffin talade om sitt brott, om sina bekymmer, om svenska utrikesdepartementets reaktion på hans belägenhet och om sina planer för framtiden - om han har en framtid.

Fångarna stod sida vid sida innanför gallren.

Avståndet är så stort att besökaren och fången inte kunde nudda varandra.

Rolf Gauffin var klädd i en röd fleecejacka.

- I cellen, som jag delar med 20 andra fångar, har någon på väggen skrivit ett tankespråk, "Varje helgon har ett förflutet. Varje syndare har en framtid", sa Rolf Gauffin.

Delar cell med 20 ANDRA Rolf Gauffin har gått från att vara stjärndiplomat till att sova på ett kallt fängelsegolv i New Delhi: - Jag ser mig som ett märkligt levnadsöde

Gauffin utmärkte sig som diplomat bland annat i Paris, New Delhi och Damaskus.

Han blev ett rubriknamn, när han på åttiotalet med "okonventionella metoder" i två omgångar i Mellanöstern fick loss tre svenskar som hölls som gisslan av terrorister. Han har efter sin pensionering, bosatt i Paris och gift med en fransyska ur det landets radical chic-kretsar, gjort en ny karriär som kulturskribent och författare.

Impopulär bland kollegorna

Anställda i utrikesdepartementet vid Gustav Adolfs torg ger ingen smickrande bild av sin gamle kollega.

- Detta var inte första resan, säger Bertil Jobéus, chef för UD:s presstjänst.

Gauffin är en orädd typ som ger sig in i situationer som andra skulle dra sig för.

Han kände sig lite som en världsreporter. I Damaskus fick han en fläck på sig för valutaväxlingar utanför den gängse ramen. Men han blev inte prickad av JK.

I Delhi blev hans efterträdare uppbragt över att han inte lämnat tillbaka den indiska statens ID-kort för diplomater. Och han behöll sitt diplomatpass.

Utnyttjade systemet

Det fanns erinringar mot hans sätt att skriva reseräkningar.

Det finns en röd tråd i hans karriär, att utnyttja systemet för maximalt ekonomiskt utbyte.

Upplever du dig som en fallen ängel?

- Hmm, svarade Gauffin och tittade sig om i sin miljö: Åtminstone ser jag mig som ett märkligt levnadsöde.

Är du medveten om att UD utsätter dig för skitsnack?

- Ambassadfolket här i Delhi uppträder korrekt och hjälpsamt.

- Men jag förstår om de där hemma är förbannade för det jag gjort. Men reseräkningarna? Jag dröjde lite länge med att skriva dem. Men i dem fanns inget oegentligt.

Sörjer för sina nära

Tror du att en man i din samhällsposition kan göra en come back?

- Till det har jag ingen ambition. Men det kliar i fingrarna att få skriva. Jag är i färd med att skriva en bok om Nordafrika.

Men du är besvärad över din situation?

- Jag är ledsen över det jag ställt till med. Jag sörjer för familj och vänner. Och jag är lite ledsen för UD:s skull också.

UD kritiserar ditt sätt att sköta gisslandramat i Mellanöstern. Du tog dig in i strid med instruktionerna. Du riskerade både de kidnappades och ditt eget liv.

- Det var det fräckaste jag hört. Det är inte en korrekt beskrivning. Min insats uppskattades. Fråga statsministern från den tiden" var det Carlsson eller Bildt? Fråga Pierre Schori. Han skriver om mig i sin bok.

Gauffin greps på flygplatsen i huvudstaden New Delhi, när han med hjälp av sitt diplomatpass tillsammans med sin hustru Jeanne skulle göra en resa tur och retur till Singapore. Han ertappades med motsvarande 11 miljoner kronor i skilda valutor.

Svarta pengar?

Indien är ännu inte inne i den globala världen med dess fria och blixtsnabba valutatransaktioner. Valutaregleringar lever kvar från landets socialisttid. Även med den nya marknadsekonomin lever korruptionen kvar i landet.

Indiska medier antyder, att det rört sig om svarta pengar.

Åt vem var du valutakurir? Rörde det sig om svarta pengar?

- De frågorna sorterar under min advokat och det är hennes svar i rätten som ska gälla. Men det är larv att förknippa mig med organiserad brottslighet. Det jag gjort var minst sagt ogenomtänkt. Till och med dumt.

"Ekonomin inte i kris"

En uppgift säger att Gauffin för sin insats som valutakurir skulle uppbära ett arvode om bara 50 000 kronor.

Hade du till vana att vara valutakurir?

- Det sägs så mycket. Jag har rört mig mycket i Asien därför att jag skrev en bok om Asien.

Behöver du pengar?

- Jag har skulder på huset. Men det är inte kris.

Gauffin hölls först i en cell om 13 gånger 6 meter i vilken 60 personer skulle leva och sova.

Nu har han förflyttats till undervisningsavdelningen. Där undervisar han medfångar i franska och engelska. Själv låter han sig undervisas i språket hindi och i yoga.

Varje dag joggar han sju kilometer, fängelsegården runt, runt, runt.

Granne med knarkkurir

Men han sover på fängelsets stengolv med en filt som underlag och en annan filt över sig. Hans närmaste cellgranne är en narkotikakurir från en israelisk kibbutz. En vägg i cellen består enbart av galler och cellen får därigenom utomhustemperatur. I går natt var temperaturen sju grader.

Vad lär du dig av det du går igenom?

- Jag har aldrig förr träffat på en sådan mänsklighet. Jag har fått bästa sängplatsen på golvet.

- Mina medfångar har delat med sig av sina kläder mot kylan. Vakterna uppträder korrekt. Men det finns många matförbud. Jag lever på soppa och kokta grönsaker.

Lördag ska du vara i rätten igen. Tror du, att du att du släpps fri mot borgen?

- Jag hoppas att min hustru släpps. Hon har ingenting med fallet att göra.

När vi ska skiljas frågar Gauffin om jag kan avvara 300 rupier (60 kronor) så att han kan köpa näringstillskott, bland annat mjölk.

Staffan Heimerson