Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Sonens tal visar hur desperat Gaddafi är

När folkets fruktan är borta har diktatorn inga vapen kvar

Alla undrade vad som händer i Libyen.

Nu vet vi.

Sonen Gaddafis tal är det säkraste tecknet hittills på hur desperat diktatorn är.

Under sex dagar av demonstrationer har regimen låtsats som att allt i landet är lugnt och normalt. När Moammar Gaddafi som styrt landet med järnhand i över 40 år äntligen tar bladet från munnen skickar han fram sonen Saif el Islam för att sköta snacket.

Talet gör att frågetecknen om vad som sker i Libyen skingras. Trots att regimen stängt av internet och gjort det omöjligt för befolkningen att ringa utomlands från fasta telefoner så ger Gaddafis sons tal en tydlig vink om att ett omfattande folkuppror pågår i landet.

Talets märkliga blandning av löfte om eftergifter och blodiga hot visar att familjen Gaddafi just nu slåss för sin överlevnad. Faller regimen måste familjen fly eller riskera lynchning.

Saif el Islam Gaddafi: Vår ledare Moammar Gaddafi leder striden. Armén är med honom. Vi kommer att kämpa till sista man, till sista kvinna, till sista kulan.

Kollaps

När sonen måste gå ut och försäkra att Moammar Gaddafi fortfarande är kvar i landet och att han har full kontroll så har det gått långt. För en vecka sedan verkade regimen i stort sett ohotad. Nu står den på randen till kollaps.

Saif el Islam Gaddafi: Vi är beredda att genomföra reformer inom dagar. Vi kan ta bort restriktioner och börja diskutera en ny grundlag. Vi kan ändra lagarna för media.

Orolig för att hoten inte ska bita så erbjuder Gaddafi också att totalt förändra landet från den polisstat det varit i över 40 år. Förmodligen i ett desperat försök att vinna tid. Folket låter sig inte luras. De vet att Gaddafi inte har några som helst planer på att införa demokrati och frihet för då ryker han direkt.

Misstag

Saif el Islam Gaddafi: Några militärbaser, stridsvagnar och andra vapen har tagits över att islamister, gangsters, alkoholister, knarkare och utlänningar. Inklusive egyptier och tunisier. Armén har gjort misstag. De är inte tränade att möta civila uppror.

En bekräftelse på att upproret varit framgångsrikt i östra Libyen med Benghazi som största stad och på att regimen skjutit skarpt mot demonstranter även om Gaddafi hävdar att dödstalen i västmedia är överdrivna.

Tack vare stenhårt förtryck har Gaddafi kunnat hålla sig kvar vid makten i fyra decennierr. Förutom den klick som är beroende av honom har diktatorn inget stöd hos befolkningen. Det enda som hindrat dem från att störta honom tidigare är fruktan. Nu verkar skräcken vara bortblåst tack vare inspiration från Tunisien och Egypten. På annat sätt kan man inte tolka att demokratiaktivister obeväpnade går ut på gatorna trots att de vet att de bokstavliken riskerar sina liv.

Utan fruktan har Gaddafi inget vapen. Därför kan en regim som verkat så stabil i årtionden nu falla snabbt. Precis som skedde med Ceausescu i Rumänien 1989.