Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Nya bevis i avlyssningshärvan

Publicerad 2011-08-16

Murdoch kan kallas till ny utfrågning

Avlyssningarna av kända personer var kända av News of the Worlds ledning.

De diskuterades till och med på redaktionsmöten.

Reportern Clive Goodman fick fängelse för att ha avlyssnat den brittiska kungafamiljen. Nu skriver han själv om händelsen.

I ett brev, skrivet 2007, som nu offentliggjorts och publicerats av flera brittiska medier, skriver den avlyssningsdömda Clive Goodman själv om avlyssningarna han då anklagades för. Brevet är skrivet efter att Goodman avtjänat ett fyramånaders fängelsestraff och fått sparken.

”Det viktigaste beviset”

I brevet listar Goodman anledningar till att han ska få behålla sitt jobb; bland dem uppgifter om att avlyssningarna utfördes med andra journalisters vetskap och stöd.

– Clive Goodmans brev är det viktigaste beviset som har kommit fram så här långt. Det suddar totalt ut News Internationals försvar. Det här är en av de största mörkläggningarna jag har sett i hela mitt liv, säger Tom Watson, parlamentsledamot, till the Guardian.

Skulle få behålla jobbet

Goodman skriver bland annat hur avlyssningarna har diskuterats på redaktionsmöten i stort sett varje vecka. Diskussionerna fortsatte ända tills dåvarande redaktionschefen Andy Coulson förbjöd att avlyssningarna nämndes.

Coulson ska enligt brevet också ha erbjudit Goodman att behålla jobbet om han avstod från att blanda in News of the World under rättegångsförhandlingarna gällande avlyssningsanklagelserna mot Goodman.

Goodman skriver vidare att den avlyssning han utförde gjordes med stöd från flera namngivna journalister. Andra journalister på tidningen ska också ha utfört avlyssningar.

Andy Coulson har envist hävdat att han inte kände till några avlyssningar.

Cameron anställde Coulson

Detta kan visa sig besvärande för premiärminister David Cameron som anställde Coulson som sin kommunikationschef på grunden att han inte var inblandad i avlyssningsskandalen.

Rupert and James Murdoch har också hävdat att de inte kände till att mer än en person, Goodman, skulle ha genomfört avlyssningar – och de kan nu komma att kallas till nya utfrågningar i parlamentet. Brevet har nu lämnats till parlamentets kommitté.

Clive Goodman skrev brevet kort efter att han själv släppts efter att ha avtjänat ett fängelsestraff för olagliga avlyssningar. Det är daterat till den 2 mars 2007 och skickades till News Internationals personalansvariga, Daniel Cloke.