Spionkamera i damernas dusch

Publicerad 2011-08-18

Fotbollsklubbens ordförande: "Man blir bestört och arg"

En ny krok på väggen visade sig vara en spionkamera.

Nu utreder polisen vem som filmat i damernas duschrum i fotbollsföreningen Bergdalens IK:s klubbstuga.

– Kameran har varit igång då och då och filmat tjejer. Det har vi konstaterat, säger polisens utredningschef Sture Thorstensson till Borås Tidning.

Det var i tidsdags som spionkameran upptäcktes. Herrjuniorerna hade lånat damernas duschrum efter sin träning och såg en ny handdukskrok som satt lös. Det visade vara en dold spionkamera av en typ som går att köpa via nätet för några hundralappar.

– Man blir jättebestört och arg. Det är många känslor och tankar när det upptäcktes. Varför gör man det? Vem gör det? Och vilket är syftet?, säger Helena Ransjö Alcenius, som både är fotbollsmamma och ordförande i Bergdalens IK.

"Filmat i sexuellt syfte"

Polisen har tagit spionkameran i beslag. Duschrummet används främst av damerna, från sex år upp till vuxen ålder. Polisens utredningschef Sture Thorstensson ser, enligt Borås Tidning, bara en förklaring till att någon filmat där.

– Vi utgår från att man har filmat i sexuellt syfte.

Klubbordförande Helena Ransjö Alcenius förklarar att föreningen har valt att vara öppen om det inträffade men uppmanar medlemmarna att inte få panik.

Klubben manar till lugn

– Polisen jobbar med att få fram vem det är. En pedofil kan man tänka och man kan tänka att det handlar om ett maktmedel att ha bilder att lägga ut. Vi manar till lugn.

Både kansli och klubbstuga har varit stängd i fyra veckor i sommar. I vanliga fall är det många som springer ut och in och även bortalag lånar duschrummet ibland. Klubbstugan hyrs också ut.

– Det är en öppen klubbstuga så som det är inom fotbollen. Det är matcher och träningar på kvällarna och många nycklar i omlopp, konstaterar Helena Ransjö Alcenius.

Enligt klubbledningen är det sannolikt att spionkameran måste monteras ner för att komma åt bilderna. Polisens rubricering av brottet kan bli sexuellt ofredande, ofredande samt brott mot lagen om kameraövervakning.

ANNONS