Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Edit, Edgar

Alhem: Helt förkastligt att spela musik

Uppdaterad 2015-06-08 | Publicerad 2015-06-07

Hårdrock och dansband kan fälla de misstänkta pantbanksrånarna.

Svensk polis har tidigare använt musikmetoden för att hindra gripna att prata ihop sig i arresten – men sågats av polisledningen och JK.

– Det är helt förkastligt, säger förre överåklagaren Sven-Erik Alhem.

Åtta män mellan 19 och 32 år gamla häktades i går misstänkta för pantbanksrånet i Västerås i veckan.

En av de häktade har anmält polisen i Västmanland då den 32-årige mannen anser att han i arresten inför häktningsförhandlingen utsatts för tortyrlinkande behandling och inte kunnat sova på grund av att det ska ha spelats musik på hög volym i två dygn i streck.

”Ska ha rätt till tystnad"

På polisens länskommunationscentral i Västerås bekräftade man uppgiften att det spelades musik i arresten, något som ska ha bestämts på högre ort.

– Det är i staben man har bestämt det, sa lkc-befälet Ivan Åslund.

Rättsexperten och tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem har inte insyn i det aktuella fallet men är mycket kritisk till uppgiften att polisen spelar musik i arresten.

– För mig är det fullkomligt självklart att alla frihetsberövade personer ska ha rätt till tystnad på natten, säger han och fortsätter:

– Och är man frihetsberövad tillkommer ytterligare en dimension, nämligen att man inte kan avlägsna sig från platsen. Den som är i sin bostad kan välja att gå därifrån om det är outhärdligt.

Erkände för att slippa plågan

Erfarna brottmålsadvokater i Västerås som Aftonbladet talat med häpnar över uppgiften om musik i arresten.

– Det är inget jag känner igen sedan tidigare, säger en av dem.

Men att musik spelas i en arrestlokal är inget nytt.

Justitiekanslern, JK, kritiserade 2012 polismyndigheten i Skåne efter att en man anmält att man tvingats lyssna på högljudd musik i tio timmar i hösten 2011. Till slut erkände han brott bara för att slippa plågan.

Den följande utredningen visade att man i arresten i Lund utvecklat musikmetoden för att hindra gripna personer som är misstänkta i samma brottmål att kommunicera med varandra och diskutera det pågående fallet. Vid de tillfällen man inte hade lediga platser tillräckligt långt ifrån varandra ställde man i stället upp en stereo.

Ska mötas med respekt

JK riktade skarp kritik mot musikmetoden och hänvisade till häkteslagen där det framgår att frihetsberövade personer "ska mötas med respekt för sitt människovärde".

Polisledningen i Skåne ansåg att det inträffade var "beklagligt och oacceptabelt" och gav direktiv till hela myndigheten "att metoden inte får tillämpas". Rikspolisstyrelsen delade Skånepolisens bedömning.

När Aftonbladet i går pratade med Västeråspolisens kommenderingschef Per Ågren ville han varken kommentera varför musiken spelades eller 32-åringens polisanmälan:

– Ärendet är överfört som ett internutredningsärende och det leds av polisåklagare, sa han.

R'n'b och heavy metal

Även om det skulle vara så att Västeråspolisen gjort som i Lund och använt musiken för att hindra misstänkta brottslingar från att kommunicera med varandra får de tummen ner av Sven-Erik Alhem.

– Det är förkastligt. Det är helt förkastligt, enligt min uppfattning, säger han.

Enligt den nu häktade 32-åringen som misstänks vara en av pantbanksrånarna hade man i arresten ställt upp fyra högtalare som samtidigt spelade olika stilar, hårdrock, r'n'b och heavy metal "där dom bara skriker", uppgav hans advokat Thomas Olsson i går.

– Enligt uppgift när jag träffade honom i dag håller de nu på att spela dansbandsmusik på hög volym. Och det måste ju vara otroligt främmande för några killar som kommer från förorten att behöva somna till tonerna av "Gråt inga tårar", sa han till Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln