Polisen utreder rasistiska flygblad – efter attacken

Publicerad 2016-01-30

Klungor av svartklädda maskerade män riktade sig in mot personer med utländsk bakgrund.

Nu utreder polisen det flygblad som delats ut – där det uppmanades till brott.

– De hade syfte att samla personer för att utsätta ensamkommande flyktingbarn för brott, säger Towe Hägg vid Stockholmspolisen.

Vid 20.30-tiden på fredagkvällen hade ett större antal svartklädda män samlats vid Centralstationen i Stockholm.

Syftet ska ha varit att utsätta ensamkommande flyktingbarn för brott, enligt polisen.

Greps för misshandel

Vittnen uppgav för Aftonbladet männen attackerade personer de trodde hade utländsk bakgrund.

– Jag gick förbi och såg ett stort svartklätt gäng som var maskerade. De kom från Drottninggatan och gick ner mot Plattan och började, som jag uppfattade det, att slå invandrare, sa ett vittne då.

– Jag såg kanske tre personer som blev slagna, det var inget fotbollsbråk eller så. Jag blev ganska rädd och gick därifrån.

Under lördagen uppger polisen att en person greps av en civilklädd polis vid Centralplan efter att ha slagit polisen med ett knytnävsslag i ansiktet. Mannen född 1969 greps misstänkt för misshandel och våldsamt motstånd. Mannen har släppts under lördagen.

– Misstankarna mot honom kvarstår, säger Towe Hägg, pressinformatör vid polisen i Stockholm.

Undersöker flygblad

Ytterligare tre män omhändertogs med stöd av polislagen för att ha ingått i en större folkmassa och stört den allmänna ordningen. De tre männen födda 1986, 1994 och 1996 frigavs under samma kväll.

Polisen har nu börjat kolla närmare på de flygblad som delades ut av svartklädda maskerade personer med rånarluvor och armbindlar.

– De spridda flygbladen har ett syfte att samla personer för att utsätta ensamkommande flyktingbarn för brott, säger Towe Hägg.

En anmälan rörande stämpling till grov misshandel har upprättats.

På fredagskvällen uppgav Fredrik Nylén, arrestbefäl vid Norrmalmspolisen, att man kopplade samman de maskerade männen med Stockholmslagens fotbollsfirmor, vilket bekräftade Aftonbladets källuppgifter.

Vilka grupperingar som utgjort mobben och tillverkat flygbladet kommer att utredas vidare, uppger polisen under lördagen. Man uppmanar också personer som kan ha utsatts för brott att kontakta polisen.

– De borde verkligen höra av sig till oss via internet eller telefon, säger Towe Hägg.

Följ ämnen i artikeln