Aftonbladet

Dagens namn: Silvia, Sylvia

Pappan: Han mobbades – men fick ingen hjälp

Publicerad 2016-01-12

Den mordmisstänkte 14-åringen blev enligt flera uppgiftslämnare mobbad före knivattacken i skolan.

Hans pappa säger till Aftonbladet att pojken fick uppsöka sjukhus före jullovet efter en misshandel och att en mobilfilm från händelsen spreds bland eleverna.

– Jag ringde till skolan och berättade att han mådde dåligt, men de gjorde inget, säger pappan till Aftonbladet.

Såväl 14-åringens föräldrar som flera andra källor med insyn i utredningen uppger för Aftonbladet att den mordmisstänkte pojken var mobbad i skolan under en längre tid.

Enligt pappan ska den nu döde 15-åringen ha varit delaktig.

Polisen har tidigare bekräftat att det fanns en konflikt mellan offret och den misstänkta gärningsmannen och nu uppger 14-åringens pappa att allt eskalerade i slutet av höstterminen.

Då ska de båda pojkarna ha slagits och en film på incidenten spreds sedan bland elever på skolan.

Fördes till sjukhus

– Pojken sa till andra att han hade slagit min son. Det verkade som han skröt om det och sedan spreds filmen bland eleverna. De visade upp filmen och skickade runt den på Snapchat.

Enligt pappan blev 14-åringen så illa slagen att han körde honom till sjukhus. Han berättar att skolan uppmanade honom att polisanmäla händelsen.

Mötet med polisen i Kristianstad blev inte riktigt som han hade tänkt sig.

– Jag ville visa dem skadorna på min son. Men de sa att de inte kunde göra något. De pratade inte ens med min son, säger pappan.

Han blev också förvånad över att polisen inte ville kopiera och spara filmen som mobbarna hade börjat sprida efter misshandeln.

”Skolan gjorde inget”

Efter händelsen mådde pojken väldigt dåligt och hade mardrömmar. Han ville inte tillbaka till skolan.

– Jag pratade med en kontaktperson på skolan flera gånger, men hon sa bara att han var tvungen att komma tillbaka.

Pappan upplever inte att hans larm togs på allvar.

– Skolan gjorde inget för att hjälpa honom och upprätta hans heder. I stället var min son tvungen att träffa 15-åringen varje dag i skolan. Det gjorde honom väldigt upprörd. Men jag kunde aldrig i mitt liv föreställa mig att han skulle försöka döda någon.

Göingeskolans rektor Robert Dirksen säger till Aftonbladet att han inte har hört talas om att det varit något stort problem mellan pojkarna.

– Visst kan det ha varit så att man sagt något till varandra. Men inte någon konflikt så att man skulle kunna tänka sig att något sådan här kunde hända, säger Robert Dirksen.

”Är så tragiskt”

Flera andra uppgiftslämnare med insyn i utredningen bekräftar bilden av att 14-åringen varit mobbad.

– Jag vet att den här killen var mobbad en längre tid, De hade bråkat mycket tidigare, säger en källa.

Enligt en annan uppgiftslämnare ska 14-åringen, direkt efter knivattacken på skolan, ha sagt till personer på plats att han varit mobbad och planerat sin hämnd under jullovet.

Den misstänkte 14-åringen och den mördade 15-åringen läste svenska som andraspråk tillsammans. Den mordmisstänkte gick i sjunde klass och den avlidne i nionde klass men lektionerna i svenska hade de tillsammans.

– Det hela är så tragiskt. Jag tror inte han förstår själv vad han har gjort. Han är så liten, säger en bekant till de båda.

En anmälan om mobbningen mot 14-åringen hade tidigare gjorts till socialtjänsten i kommunen men den togs inte på allvar, enligt samma uppgiftslämnare.

När Aftonbladet når Mirjam Englund, enhetschef Östra Göinge kommuns individ- och familjeomsorg, känner hon inte till någon anmälan.

– Det enda jag har fått veta är att den som skulle ha utfört dådet inte har varit känd av socialtjänsten, säger hon.

Polisen förtegen

Efter ett inledande förhör med 14-åringen vill polisen inte säga mer om motivet än att knivattacken ska ha föregåtts av en konflikt mellan 14-åringen och 15-åringen.

– Inte i nuläget, det är en del av förundersökningen och de uppgifter som vi just nu går igenom för att få en tydligare bild av vad som hänt, säger Jimmy Modin, presstalesman vid polisen i region syd.

Pappan till den misstänkte pojken önskar händelserna måndagen den 11 januari vore en mardröm – som han kan vakna ur.

– Jag grät när jag hörde att 15-åringen hade dött. Hela min familj är fruktansvärt ledsen för det som har inträffat.

Aftonbladet har varit i kontakt med anhöriga till den döde pojken. De har avböjt att medverka i en intervju. 

ANNONS