Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Rebeller kan slå till mot nästa vinter-OS

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-31

Experten: Ryssland har ingen kontroll

Attackerna i Moskvas tunnelbana krävde 39 människors liv.

Medan Ryssland hämtar sig från veckans attacker ställs nästa fråga:

Om rebellerna kan slå till i hjärtat av Ryssland, vad hindrar dem från att angripa de olympiska spelen i Sotji, bara några mil från Tjetjenien?

– Spektakulära angrepp som gisslantaganden eller självmordsdåd är de största riskerna, säger experten Svante Cornell.

De senaste dagarnas bombdåd är bara det senaste tecknet på att våldet i norra Kaukasus ökat dramatiskt de senaste åren.

Även om attacker i Moskva är sällsynta har Ryssland tappat kontrollen i Kaukasus och sedan 2008 har antalet självmordsdåd i Dagestan, Ingusjien och Tjetjenien fyrdubblats.

Svante Cornell på Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik är expert på regionen. Han säger att situationen i norra Kaukasus är otroligt känslig.

– Vi har haft en ökning av våldet i området de senaste två åren. Det islamistiska motstånd som ryssarna trodde att de hade fått kontroll över visar de sig nu inte ha kontroll över alls.

Magnet för rebeller

Om fyra år hålls vinter-OS i Sotji som ligger i norra Kaukasus. Många undrar nu hur regeringen ska garantera säkerheten vid spelen när den inte kan skydda Moskvas tunnelbana 150 mil bort.

Enligt Svante Cornell finns det risk för att OS i Sotji förvandlas till en magnet för både regionens rebeller och för utländska islamister som stridit i Irak eller Afghanistan.

– Det är mardrömscenariot för ryssarna, att Sotji blir en stor motivationsfaktor. De här grupperna samlas runt det som för tillfället är det största religiösa kriget.

Ryssland kommer dock att göra allt för att genomföra spelen, tror Cornell.

– OS är ett prestigeprojekt för Putin och den metod som ryska staten känner till för att hantera den här typen av problem är våld och repression.

Otroligt fattigt

Våldet och det faktum att Sotji är en lyxig semesterort mitt i ett område med oerhörd fattigdom och arbetslöshet riskerar dock att få motsatt effekt.

– Det kan spä på de frustrationer som finns bland unga människor i området som inte har några särskilda utsikter för sin framtid och som rebellgrupperna försöker rekrytera.

Problemet för Ryssland är att motståndaren utvecklats från tjetjenska frihetskämpar till en svårfångad gränsöverskridande islamistisk rörelse.

– Grupperna fungerar som ett nätverk men det finns ingen hierarki eller ledarskap. Det är väldigt svårt att komma åt den här typen av folkligt förankrat motstånd. Det finns inget huvud att hugga av om man säger så.

Chans för Ryssland

Samtidigt säger Cornell att attackerna i Moskva kan vara en chans för Ryssland att åter slå till mot Kaukasus och rensa upp inför OS.

– Om den ryska regeringen velat ta till med hårdhandskarna mot motståndet så har de ett utmärkt pr-läge att göra det.

Internationella olympiska kommitten har säger sig ha förtroende för att Ryssland ska ordna ett säkert OS. Enligt Cornell är risken störst för ett gisslandrama eller självmordsbomber som vållar stor uppmärksamhet.

– Då kan du mycket väl få en våldsspiral som ingen kan kontrollera.

OS i Sotji

Nästa vinter-OS hålls i sydryska Sotji 7-23 februari 2014. Staden ligger vid Svarta havet, har drygt 300 000 invånare och är mest känd som badort. Det är dock nära till Kaukasus-bergen där skidgrenarna i OS ska avgöras.

Att Ryssland fått spelen har ifrågasatts skarpt av organisationer som kritiserat den svåra situationen för landets politiska opposition, de många morden på journalister och läget i det krigshärjade Tjetjenien.

Sotji ligger endast 40 mil från Tjetjenien, och bara cirka två mil från den georgiska utbrytarrepubliken Abchazien. Idrottsligt har Ryssland dessutom de senaste åren fått hård kritik för det stora antalet dopningsfall.