Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Allt fler djurplågeri- filmer sprids på nätet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-04-23

"Djurplågare nätverkar på sätt vi aldrig varit med om tidigare"

Under fredagen dömdes tre män till fängelse för att ha stampat och tänt eld på levande kaniner. Enligt Djurens rätt blir det allt vanligare att folk filmar när de plågar djur – och sedan lägger ut klippen på internet.

De senaste åren har antalet polisanmälda fall av djurplågeri ökat.

Och allt fler sprider sina brott i filmer på internet.

– De som torterar djur nätverkar på sätt vi aldrig varit med om tidigare, säger Catarina Krång, på Djurens rätt.

Kaniner som bränns ihjäl, möss som får sina huvuden avbitna och katter som skjuts med luftgevär.

Den senaste tidens fall av djurplågeri har väckt starka känslor. Och polisen har märkt av en ökning av antalet anmälda djurbrott.

– Mellan 2008 och 2009 har vi haft en stor uppgång, men vad det beror på vet vi inte, säger Anders Gartér, chef på Söderortspolisens specialgrupp, som utreder djurbrottsärenden.

"Triggar andra"

Trenden är att allt fler gärningsmän dokumenterar övergreppen och lägger upp dem på internet.

Organisationen Djurens rätt får allt oftare in tips på sajter där grova övergrepp på djur visas.

– Internet har gett djurplågare en möjlighet att komma i kontakt med varandra som inte fanns tidigare. Gärningsmännen får kickar av att synas och tyvärr verkar det som att spridningen av de här filmerna triggar andra att göra likadant, säger Catarina Krång, informatör på Djurens rätt.

"Försvarslösa djur"

Enligt Krång är det främst yngre män som ägnar sig åt djurplågeri och sedan ”skryter” om det på nätet.

– Vi lever i samhälle där många unga människor är vilsna och söker efter utlopp för sin vanmakt. Man känner sig själv som ett offer och vänder sin vrede mot försvarslösa djur, för att sen visa upp vad man gjort.

Att stoppa spridningen av djurplågerifilmerna är svårt. Gärningsmännen döljer ofta sina ansikten och många av filmernas ursprung går inte att spåra.

Svårt för polisen

– Vi kontaktar ofta företagen som äger sidorna och ber dem plocka bort filmerna. Men de är mycket måna om yttrandefriheten, så det är svårt att få filmerna bortplockade.

Polisen kan inte heller göra mycket, men Catarina Krångs råd är att man ändå ska kontakta polisen om man ser en film på nätet där djur plågas.

– Det är också viktigt att man sparar länkar och annan bevisning som finns. Men de flesta av de här filmerna är gjorda i andra länder, och då kan man inte göra så mycket.