Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Camerons ultimatum till Putin

Publicerad 2014-07-20

I tre dagar försökte Storbritanniens premiärminister David Cameron tala med Vladimir Putin om MH17-kraschen.

Först på söndag kväll lyckades han, enligt Daily Mail.

– Om Ryssland vill skylla på någon annan så får de presentera tydliga bevis, säger en talesman för David Cameron.

Premiärminister David Cameron har varit rasande över Vladimir Putins ovilja att tala med honom efter flygkraschen där tio brittiska medborgare dog, skriver Daily Mail.

På söndagkvällen fick han till slut prata med sin ryske motsvarighet.

David Cameron gjorde klart att nedskjutningen av MH17 är "totalt oacceptabel" och att Ryssland måste lägga fram "övertygande och trovärdiga bevis" för att de ryskstödda separatisterna inte är skyldiga till att ha tagit 298 människoliv när Malaysia Airlines flygplan kraschade.

– Premiärministern sa att de 298 personernas familjer måste få vet att allt görs för att få hem offren. President Putin måste använda sitt inflytande över de proryska separatisterna för att göra detta möjligt, säger premiärministerns talesman.

David Cameron kallade rapporterna, om att beväpnade styrkor har hindrat och stört utredningsarbetet, för  " fullständigt oacceptabla och icke försvarbara".

En reporter från BBC har talat med en representant för de malaysiska utredarna som har anlänt till Kiev.

– Vi har fått höra att Donetsk inte är säkert för oss, det är krig där. Men vi åker i morgon, ska representanten ha sagt.

”Inga snabba slutsatser”

Vladimir Putin poängterade för Cameron att det är viktigt att inte dra förhastade slutsatser eller göra politiserade ställningstaganden innan utredningen av MH17-kraschen är klar, enligt Russia Today.

– Huvudorsaken till den här tragedin är den väpnade konflikten i Ukraina, inklusive i regionen där planet kraschade, sa Vladimir Putin i telefonsamtalet med David Cameron, enligt presstjänsten i regeringshögkvarteret Kreml.

Han meddelade också att Ryssland är redo att bidra till en genomgripande internationell undersökning som leds av Internationella civila luftfartsorganisationen, enligt Russia Today.

Skärpta sanktioner på väg

"Om president Vladimir Putin inte ändrar sin inställning till Ukraina så måste Europa och västvärlden fundamentalt ändra sin inställning till Ryssland", skrev David Cameron själv i söndagens Sunday Times.

På tisdag träffas EU:s utrikesministrar i Bryssel. Enligt Storbritannien ska de överväga ytterligare sanktioner, för att straffa Ryssland för landets passivitet efter kraschen.

– Världen ser på och president Putin måste ändra kurs och arbeta för stabilitet i östra Ukraina, säger Camerons talesmannen.

Men redan på söndagmorgonen genomförde David Cameron, Tysklands Angela Merkel och Frankrikes François Hollande ett telefonmöte. De kom fram till att ytterligare sanktioner mot Ryssland är nödvändiga - om inte oberoende utredare får full tillgång till flygplansvraket, nedslagsplatsen och de döda.