Försvarsanslagen äts upp – av Anders Borg
Publicerad 2014-07-03
Alliansen lovar mer pengar till försvaret.
Men höjningarna av försvarsanslaget är tomma ord, avslöjar Svenska Dagbladet.
De utlovade satsningarna äts upp av finansdepartementet.
Det svenska försvaret har blivit en het valfråga.
Den senaste tidens oro i Ukraina har fått såväl Moderaterna som Socialdemokraterna att kasta pengar på militären. En ny ubåt, tio nya stridsflygplan och fler anställda soldater har varit några av löftena som S och M har enats om i försvarsberedningen.
Försvarets budget är i dag 41,8 miljarder kronor efter att Alliansen två år i rad har skjutit till totalt 500 miljoner kronor.
Anslagen äts upp
Men samtidigt har Finansdepartementet, under ledning av Anders Borg, justerat ner satsningarna med lika mycket, skriver Svenska Dagbladet.
Nästa år satsar Alliansen 380 miljoner kronor i ökade anslag till försvaret. Men bakom kulisserna tar Finansdepartementet, genom det så kallade Försvarsprisindex, tillbaka 700 miljoner kronor.
I praktiken innebär det att försvaret nästa år får 320 miljoner kronor mindre att röra sig med.
– De ökade försvarsanslag som nu både allianspartierna och Socialdemokraterna ställer i utsikt kan dessutom komma att ätas upp av otillräcklig kompensation för pris och löneökningar genom nuvarande konstruktion av FPI, säger Peter Nordlund, försvarsekonom vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), till SvD.
"Vad ena handen ger, tar den andra tillbaka"
Uppgifterna kommer från en ny rapport från FOI, där Nordlund är en av huvudförfattarna.
Tanken med Försvarsprisindex är att försvaret ska kompenseras för ökade kostnader, enligt SvD. Men efter att reglerna gjordes om 2012 har effekten blivit det motsatta, enligt rapporten.
"Denna förändring har helt raderat ut de anslagshöjningar som beslutades inför år 2013 och 2014", står det.
– Gör man ingen förändring av FPI så kommer hela alliansens anslagshöjning 2015 att ätas upp. Vi kan redan nu beräkna urholkningen 2015 till ytterligare 700 miljoner, säger Peter Nordlund till SvD.
– Vad den ena handen ger, tar den andra handen tillbaka, konstaterar han.