Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Sista bilden - sedan slukas han av askan

Uppdaterad 2014-10-06 | Publicerad 2014-10-05

Det här är Izumi Noguchi sista bild i livet.

Bara minuter efter att han poserar på toppen av vulkanen Ontake i Japan utbryter ett våldsamt skalv som slukar honom och 50 andra turister i ett enormt askmoln.

Nu söker japanska räddningstjänsten efter överlevande.

En samling friluftsentusiaster, anställda vid det japanska försäkringsbolaget Sompo Japan Nipponkoa Holdings, skulle leta efter vilda växter på vulkanen Ontake när det våldsamma skalvet utbröt förra helgen. Utan förvarning började berget spruta ur sig aska, stenar och ånga.

Skalvet var det dödligaste sedan andra världskriget och dödade 51 personer, varav tre barn. Ett dussintal saknas fortfarande, skriver AP.

– Den bästa säsongen hade precis startat, det var vackert väder, det var helg och lunchtid, säger Masahito Ono, talesperson för turismverksamheten i japanska Nagano till The Guardian.

Gör tummen upp

En av de anställda på försäkringsbolaget var Hideomi Takahashi, 41. Takahashi avled i följderna av skalvet men flera bilder kunde räddas från hans kamera. På en av dem syns Takahashi leendes på toppen av berget, framför ett stort askmoln. Några minuter senare var han död. Bara tre av hans arbetskollegor överlevde.

Bilderna visades under Takahashis begravning på torsdagen. Den sista bilden, som förmodligen togs av en kollega, visar Takahashi på toppen, visandes "tummen upp".

– När jag såg att hans Iphone fortfarande fungerade tänkte jag att det var ett mirakel, säger vännen Hiroyuki till AP.

Takahashi är glad på fotot, men han ler inte, berättar vännen.

– Kanske såg han att utbrottet var på väg, säger Hiroyuki som tillägger att han sörjer vännens död.

”En fantastisk bild”

Izumi Noguchi, 59, klättrade ensam. Hans fru, som var tvungen att jobba, skulle få se bilderna när han kom hem. Noguchis kamera totalförstördes men minneskortet, med över 100 bilder, kunde räddas ur askan. Den sista visar ett enorm askmoln som stiger upp från vulkanens krater.

– Det är en fantastisk bild. Men jag önskar att han hade flytt därifrån i stället för att ta bilder. Jag skulle hellre ha honom tillbaka, säger frun Hiromi, som planerar att vandra upp för vulkanen någon dag.

– Kanske om tio år. Jag vill se vad min man såg.

Yasuo Ito, 54, hann inte äta upp sin lunch innan han slukades av askmolnet. Bara tre i hans grupp med frivilliga naturvårdare överlevde.

Bland kvarlämningarna fanns en lunchlåda, med orörda äggmackor.

– Stackare, han skulle ha ätit de här. Han måste vara hungrig nu, säger hans fru Hiromi till AP.