Margot Wallström: "Jag tror tonläget från Israel blir annat efter valet"
Publicerad 2015-02-10
Det svenska erkännandet av Palestina har kritiserats hårt i Israel och försämrat relationerna länderna emellan.
Utrikesminister Margot Wallström (S) hoppas att tonläget ska vara ett annat efter valet i Israel i mars.
– Jag hoppas att få göra ett besök där så snart det överhuvudtaget är praktiskt möjligt, säger hon.
Mahmoud Abbas besök i Sverige har innehållit samtal med både statsminister Stefan Löfven (S)och utrikesminister Margot Wallström (S). På tisdagskvällen fanns han på plats när den palestinska ambassaden invigdes i centrala Stockholm. Bland gästerna fanns en mängd S-toppar från då och nu. Förutom Wallström var bland annat försvarsminister Peter Hultqvist, partisekreterare Carin Jämtin och Lisbet Palme på plats.
Det var i slutet av oktober som den svenska regeringen som första EU-land beslutade att erkänna staten Palestina. Beskedet hyllades av palestinierna, men väckte också rejäl ilska i Israel.
En ilska som fortfarande finns kvar.
– Jag tror inte att Sverige förstod hur illa det skulle bli innan man fattade beslutet, sa Isaac Bachman, Israels ambassadör i Sverige, tidigare i dag.
"Vi måste visa att vi är seriösa"
Margot Wallström har tidigare sagt att målet med beslutet är att väcka liv i den avsomnande fredsprocessen, inte att välja sida i konflikten.
– Vi måste visa israelerna att vi är seriösa, att vi vill ha en fredsprocess i gång. Det har varit viktigt att president Abbas och alla palestinska företrädare här har återupprepat att erkännandet inte är något som drar dem från fredsprocessen utan snarare tvärtom. Med Israel kan vi bara fortsätta att sträcka ut vår hand och visa att vi är intresserade av en dialog och ett samarbete, säger hon.
Det hårda orden från Israel, bland annat från utrikesminister Avigdor Lieberman, tror hon kommer att mjukna efter valet i landet i mars.
– Nu är det valrörelse och det ska man ha i åtanke, det påverkar säkert stämningarna i Israel. Jag tror vi ska ta det lite lugnt och se vad som händer efter valet, säger hon.
Vill se en tydligare roll för EU
Processen framåt tror hon inte heller kommer att ta fart förrän rösterna är räknade.
– Men sedan hoppas jag att vi ska kunna jobba i EU med den här frågan och mejsla ut en tydlig roll för EU. Det är viktigt inte minst för palestinierna som menar att det inte bara är USA som har en roll att fylla.
Margot Wallström hade planerat en resa till Israel tidigare - en resa som aldrig blev. I israelisk press ryktades det om att hon inte var välkommen.
– Jag hoppas att få göra ett besök i Israel så snart det överhuvudtaget är praktiskt möjligt, säger hon.
Utrikesministern menar att situationen i Mellanöstern i dag "ser väldigt mörk ut".
– Situationen börjar vara så desperat att väldigt många unga är beredda att ta till våld i stället. Vi hoppas att situationen ska få båda parter att sitta ned och prata om hur man ska åstadkomma en fred.
Mahmoud Abbas lyfte fram hur viktigt att det nu finns en palestinsk ambassad i Sverige.
– Det betyder att den svenska erkännandet av Palestina finns förkroppsligat här nu. Vi hoppas att andra länder i Europa och på andra håll runt om i världen kommer att följa efter. Det var ett starkt och vågat steg, säger hon.
Lisbet Palme: "Det finns så mycket sorg"
Under ceremonin delades också hederutmärkelser ut till flera svenskar - en av dem var Olof Palme. Medaljen togs emot av hans hustru Lisbet Palme.
– Erkännandet är en del i ett historiskt led som Olof och andra började arbeta med. Det är klart att det kan väcka olika känslor, men jag har ju levt med den här konflikten ända sedan min barndom. Det har ju fortsatt att vara ett enormt problem.
Hon menar att fredsprocessen försvåras då det är så "mycket sorg inblandat".
– Vi har ju fått se och följa hur barnen har det i Gaza, det är fruktansvärt. Det är en kaskad av söndertrasade människor. Men man måste försöka ta ett steg framåt. Det är mycket smärta och mycket svårigheter men det är omöjligt för mig att tänka att man skulle låta bli.
Hon vill inte svara direkt på frågan om hur hon tror Olof Palme skulle reagerat på att den svenska regeringen erkänt Palestina.
– Men jag vet att han skulle göra allt för att inte människor skulle behöva vara på flykt. Han var själv barn till en flykting. Det är vissa saker man kan säga om det. Men man kan också säga vad som hade hänt om han hade fått leva.