Den ebolasmittade läkaren får kritik
Publicerad 2014-10-24
NEW YORK. Det råder ingen panik i New York.
Men uppgifterna om att den ebolasmittade Craig Spencer varit ute och åkt tunnelbana, spelat bowling och ätit på restauranger väcker visst obehag.
Misstro mot myndigheter är ett grundläggande amerikanskt karaktärsdrag, så försäkringarna om att det nästan inte ens finns mikroskopisk risk att han ska ha fört smittan vidare når inte riktigt fram...
Sent i går kväll, svensk tid, detonerade alltså nyheten som många bara gått och väntat på:
Ebola har kommit till New York.
Craig Spencer, en 33-årig läkare boende i Harlem som just återvänt från ett frivilliguppdrag för Läkare utan gränser i det ebola-härjade Guinea, insjuknade under torsdagen och tester visade snabbt att han bär på den fruktade smittan.
Nu har han isolerats på Bellevue-sjukhuset – och på samma adress är flickvännen inlagd för observation.
Detta Belleveue-sjukhus ser jag från mitt vardagsrumsfönster på östra Manhattan, bara några hundra meter bort, och delar av vänkretsen har under natten antytt att jag borde känna ängslan över det, men det kan jag inte påstå att jag gör. Det är bara lätt surrealistiskt att inse att något som trots allt kändes så avlägset alldeles nyss plötsligt finns mitt i blickfånget.
Ingen annan verkar heller har gripits av något som skulle kunna liknas vid panik. Det mesta pågick som vanligt i New York i natt – och kommer säkert att göra det i fortsättningen också.
I media och på nätforum framgår dock tydligt att viss oro och visst obehag ändå fått fäste där ute.
Särskilt uppgifterna att Craig Spencer innan han kände några symptom rörde sig tämligen fritt i världsstaden, åkte tunnelbana och spelade bowling och gick på restauranger, har väckt reaktioner.
Han får till och med kritik – i betydligt större portioner än han får sympati för att han faktiskt frivilligt rest till en annan världsdel för att hjälpa fruktansvärt utsatta människor – och beskrivs som hänsynslös då han efter hemkomsten från västra Afrika inte satte sig själv i karantän under de 21 dagar inkubationstiden sägs pågå.
Att borgmästaren Bill DeBlasio och guvernören Andrew Cuomo och andra myndighetsrepresentanter försäkrar att ingen behöver känna oro för att en epidemi ska utbryta i en av världens med tätbefolkade metropoler hjälper inte riktigt.
Den genomsnittlige amerikanen förhåller sig skeptisk till myndigheter och sätter begränsad tilltro till sådana garantier.
Man litar helt enkelt inte till hundra procent på påståendena om att ebola inte smittar som vanlig influensa, eller inte kan överföras förrän en smittbärare fått symptom. Dessutom anses det amerikanska smittskyddsorganet CDC ha hanterat de tidigare fallen i Texas påfallande tafatt.
Så här kan nog bli spänt framöver – särskilt som den ordinarie förkylningssäsongen står för dörren.
Men ingen som är på väg hit, exempelvis från Sverige, behöver ens överväga att ställa in sin resa.
Absolut ingenting tyder på något annat än att stadsledningen har helt rätt.