Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Se upp, nu blir det mörkt

Uppdaterad 2015-03-20 | Publicerad 2015-03-19

På fredagsförmiddagen försvinner nästan hela solen bakom månen.

Det dröjer 24 år innan en lika omfattande solförmörkelse inträffar i Sverige igen.

– Det blir ett väldigt speciellt ljus som påminner lite om lysrörsljus, säger rymdfysikern Johan Kero.

De som befinner sig på Svalbard eller på Nordatlanten kan njuta av en total solförmörkelse under fredagsförmiddagen. Där kommer hela solen att täckas av månen. Bara koronan, solens yttersta atmosfär som är flera miljoner grader varm, syns som en lysande ring på himlen.

I Sverige blir förmörkelsen partiell. Som mest kommer ungefär 80-90 procent av solen att täckas av månen, beroende på var i landet man befinner sig.

Störst blir förmörkelsen i nordvästra Sverige, nästan 95 procent, i trakten runt Kiruna.

– Vid en total solförmörkelse blir det helt mörkt under ett par minuter. Stjärnorna tänds och det blir som på natten igen, säger Johan Kero på Institutet för rymdfysik i Kiruna.

– Men så kommer det inte att bli den här gången, även om vi kommer att märka att solen inte lyser lika starkt som vanligt.

Kero har upplevt både partiella och totala solförmörkelser på flera platser runt om i världen. Den här gången kommer han att följa spektaklet från en forskningsstation i nordvästra Norge.

– Vid en total solförmörkelse kan man under en kort stund titta på den yttre koronan utan skydd. Men det går inte vid en partiell förmörkelse. Man kan skada ögonen på ett ögonblick om man försöker.

Totalt tar det ungefär två timmar för månen att passera solen, från höger till vänster.

Solförmörkelsen kulminerar vid elvatiden. Exakt tidpunkt varierar lite olika beroende på var man befinner sig. från 10.50 i Skåne till 11.05 i Haparanda.

Det blir den mest omfattande solförmörkelsen i Sverige under överskådlig tid. Det dröjer till 2039 innan vi får chansen att se något likande igen.

Följ ämnen i artikeln