Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Konrad, Kurt

Migrationsverket: Fler kan komma att söka sig till Sverige

Uppdaterad 2021-08-15 | Publicerad 2021-08-09

Talibanerna flyttar fram positionerna i Afghanistan och våldet eskalerar.

Det försämrade läget kan leda till att fler försöker fly till Europa och Sverige – men vägen hit blir svårare.

– När trycket ökar i ett land och fler flyr, då kommer fler att försöka ta sig till Europa och därmed Sverige, säger Mikael Ribbenvik, generaldirektör på Migrationsverket.

Experterna: Detta händer nu i AfghanistanExperterna: Detta händer nu i Afghanistan

Den senaste tiden har oroligheterna ökat i Afghanistan.

I april meddelade USA:s president Joe Biden att de amerikanska styrkorna i Afghanistan skulle skickas hem senast den 11 september i år. Men redan under sommaren har många av styrkorna återvänt hem.

Efter USA:s uttåg ur landet inledde den islamistiska talibanrörelsen en offensiv och de intar nu allt fler områden.

Bara de senaste dagarna har fem strategiskt viktiga provinshuvudstäder, Sheberghan, Kunduz, Sar-e-Pul, Aibak, Taloqan och Zaranj, fallit i talibanernas händer.

Experter varnar nu för att den afghanska regeringen är på väg att falla och landet hamna helt i talibanernas händer.

Den afghanska flaggan hissas i samband med att USA lämnade över till afghanska styrkor i maj.
Skadade byggnader ryker efter strider mellan talibanerna och afghanska säkerhetsstyrkor i staden Kunduz, norra Afghanistan, tidigare idag. Talibanerna ska under söndagen ha tagit kontroll över stora delar av Kunduz-provinsens huvudstad, inklusive guvernörens kontor och polisens högkvarter.

Hundratusentals flyr

UNHCR varnar för en humanitär kris – och en ny flyktingkatastrof.

De uppskattar att 270 000 personer har drivits på flykt bara inom Afghanistan sedan början av 2021. Totalt har 3,5 miljoner människor lämnat sina hem och sökt skydd i andra delar av landet.

Afghaner på flykt från landets norra provinser. Eldstrider, luftattacker och talibanernas våld har fått dem att lämna sina hem.

I Sverige följer Migrationsverkets utvecklingen, de har fortfarande personal kvar på plats i landet.

– Det är klart att när trycket ökar i ett land och fler flyr då är det fler som kommer att försöka ta sig till Europa och därmed Sverige. Men det är många hinder på vägen och väldigt svårt, säger Mikael Ribbenvik, generaldirektör på Migrationsverket.

Verket skriver varje år prognoser för hur många personer som väntas komma till Sverige.

I juli justerade myndigheten sin tidigare prognos.

Man bedömer att nedtrappningen av reserestriktioner till följd av pandemin kan leda till att fler söker asyl i Sverige i höst. Men trots det skriver man ner sitt prognosantagande om hur många som väntas söka asyl under året. I den nya prognosen uppskattar man att cirka 13 000 ansökningar kommer att komma – en minskning med 2 000 personer jämfört med den tidigare prognosen.

Ökat tryck

Den förvärrade situationen i Afghanistan kan nu leda till att fler afghaner försöker fly till andra länder, däribland Europa och Sverige.

Enligt Svenska Afghanistankommittén kommer den uppblossade situationen i landet ge stora konsekvenser.

– Sedan några månader tillbaka har man gått in i en väldigt svår och oberäknelig situation. Det är många människor som är väldigt oroliga och de få människor som har resurser förbereder sig för att ta sig ifrån Afghanistan. Men den stora majoriteten av befolkningen har inga sådana resurser, säger Klas Bjurström, senior strategisk rådgivare vid Svenska Afghanistankommittén.

 En afghansk familj flyr  för sina liv, undan striderna mellan talibaner och afghansk säkerhetspersonal. De senare tog tidigare idag tillbaka kontrollen över delar av staden Herat, 640 kilometer väster om Kabul.

Blir ingen jättevåg

Migrationsverket tror dock inte att det finns någon risk att flyktingsituationen blir lika extrem som 2015.

– Vi bedömer att det är väldigt osannolikt att det skulle inträffa. Det som hände 2015 var att alla länder hade öppna gränser, det scenariot ser vi inte upprepa sig, säger Mikael Ribbenvik.

Men han understryker att det är svårt att förutse vad som kommer att hända framöver.

– Vi tror att det scenariot som kan hända är det som händer just nu. Afghanistan slungas in i en väldigt osäker situation och oavsett scenario så kommer det att vara väldigt illa. Det driver folk på flykt inne i landet och de flesta kommer inte ens ut ur landet. Sen finns det alltid de som har mer resurser som kan ta sig längre, säger Mikael Ribbenvik.

Närmare 7 000 personer som befinner sig i Sverige har just nu avvisnings- eller utvisningsbeslut till Afghanistan. Men nyligen beslutade Migrationsverket om verkställighetsstopp till landet, på grund av den försämrade säkerhetssituationen.

Enligt myndigheten är utgångspunkten fortfarande att personer med avvisnings- eller utvisningsbeslut till Afghanistan ska skickas tillbaka så fort situationen i landet har stabiliserats.

Afghaner inspekterar en skadad byggnad efter luftangreppen mot Lashkar Gah i provinsen Helmand, söder om Kabul.
Afghanistan. Provinserna Jowzjan, Kunduz, Takhar och Nimruz utmärkta.
Wolfgang Hansson: "Regeringen är på stark reträtt"Wolfgang Hansson: "Regeringen är på stark reträtt"

DAILY Om talibanerna tar över

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, Aftonbladets utrikeskommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Om talibanerna tar överOm talibanerna tar över