Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Fartyg sjönk i skärgården

Tre räddades med helikopter

Uppdaterad 2019-07-30 | Publicerad 2019-07-29

Ett tvåmastat fartyg sjönk utanför Väddö i Stockholms skärgård på måndagen.

Tre personer fick räddas ur skeppet med helikopter.

– Nu är vi uppe med vårt övervakningsflygplan för att se om det läckt ut någon olja, säger Johan Lund, vakthavande befäl vid Kustbevakningen.

Klockan 09.45 på måndagsförmiddagen larmades sjöräddningscentralen. Ett tvåmastat skepp utanför Väddö i Stockholms skärgård hade börjat ta in vatten. Tre personer befann sig på fartyget, som är en äldre omkring 22 meter lång segelbåt – när det sakta började sjunka.

– Vi har evakuerat personerna med sjöfartsverkets helikopter, säger Ann-Louise Karlsson, räddningsledare på sjöräddningscentralen.

Strax innan klockan ett på måndagen sjönk ett fartyg utanför Väddö.

Klockan 12.45 sjönk fartyget.

– Den hade tagit in för mycket vatten helt enkelt, säger Ann-Louise Karlsson.

Kunde inte pumpa bort vatten

Sjöräddningssällskapet försökte först pumpa fartyget på vatten för att kunna bogsera det.

– De hade tre eller fyra båtar på plats men man lyckades inte pumpa undan allt vatten så därför har det sjunkit till slut, säger Johan Lund, vakthavande befäl vid Kustbevakningens ledningscentral.

Övervakar med flygplan

Nu ligger fartyget på omkring 50 meters djup – och Kustbevakningen har tagit över ärendet eftersom det ligger under miljöräddningstjänst till sjöss.

– Vi har vårt övervakningsflygplan som är i området och ska försöka se hur det ser ut, om det kommer ut olja. Kommer det ut olja så måste ju vi ta något beslut om hur vi ska jobba med det, för det är ju ganska djupt där, säger Johan Lund.

– Få upp fartyget gör vi nog inte, så det handlar om hur vi ska begränsa påverkan på miljön om det blir ett utsläpp, vad det är för olja, hur man får upp den, vart den driver och hur den kommit ut.

I nuläget är det oklart vad som kan ha fått fartyget att börja ta in vatten.

– Det är en gammal träskuta så jag vet inte vad det kan bero på – om den inte varit tillräckligt tät eller så, säger Johan Lund.