Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Skolan fälld för diskriminering mot Conrad, 10

Publicerad 2019-11-29

Diskrimineringsombudsmannen stämde skolan å Conrads vägnar - och fick rätt.

Autistiske Conrad Dahl, 10, nekades det stöd han behövde.

Nu har Runstyckets skola dömts för diskriminering - och tvingas betala skadestånd.

– Det är en upprättelse för oss, säger mamma Marie Dahl.

Aftonbladet har tidigare berättat om skoltvisten kring Conrad Dahl i Malmö. Våren 2016 beslutade Runstyckets skola i Husie att inte längre ge den då sjuårige Conrad det vuxenstöd han behöver. Conrad är normalbegåvad och ska därför gå i vanliga grundskolan, med stöd av en elevassistent så att han får en trygghet.

Skolan menade dock att man inte längre hade resurser till en elevassistent till Conrad - och försökte tvinga honom till att byta till en särskola eller autistskola.

– Vi var helt chockade efter det mötet, säger mamma Marie Dahl, när Aftonbladet möter upp henne vid köksbordet i familjens villa i Riseberga.

Fick stöd – av sex personer

Det var början till en långtgående konflikt mellan skolan och Conrads föräldrar Magnus och Marie.

Då föräldrarna inte valde att flytta Conrad till en ny skola anmälde Runstyckets skola dem till socialförvaltningen, vilka valde att avskriva ärendet. Föräldrarna valde i sin tur att anmäla skolan till Skolinspektionen, som ställde sig på familjen Dahls sida, och hotade skolan med vite.

Därefter följde en uppsägning av Conrads elevassistent. Skolan fick ett tilläggsbelopp på närmare 300 000 kronor för att Conrad skulle kunna fullfölja sin skolgång. De menade dock att det inte räckte och istället för en ny stödperson kom sex personer ur skolpersonalen turas om att stötta Conrad. Det höll i fyra dagar, sedan valde föräldrarna att hålla honom hemma istället.

Mamma Marie glädjer sig över att tingsrätten valde att fälla skolan för diskriminering.

”Har inte ångrat det en sekund”

– Den sista morgonen när vi var på väg att gå till skolan så satt han inne på toaletten och grät. Då tänkte jag att: ”Jag gör inte det här mer. Det gör jag inte. Nu har vi provat färdigt”. Det kände jag, säger Marie medan rösten stukas och tårarna börjar rinna.

– Jag var så otroligt ledsen. Det är jag fortfarande. Trots att det gått så lång tid är vissa saker fortfarande hemskt. Jag har inte ångrat en sekund att vi tog hem honom. Vi kunde inte utsätta honom för det.

Från augusti 2016 till maj 2017 blev istället Conrad hemskolad av sin farmor, innan hans föräldrar istället valde att flytta honom till Risebergaskolan. Under månaderna utan vanlig skolgång följde möten, skolpliktskallelser och ett vitesföreläggande mot Magnus och Marie.

Anmäldes till DO

Sedan mer än två år tillbaka går Conrad, 10, på Risebergaskolan där han trivs med tillvaron. Vid sidan av det har den rättsliga proceduren mellan hans föräldrar och Runstyckets skola dock fortsatt.

Redan när Skolinspektionen på våren 2016 klargjorde att Conrad skulle få gå kvar i skolan blev Magnus och Marie rekommenderade att anmäla fallet till Diskrimineringsombudsmannen (DO). En anmälan gjordes under sommaren och efter att de gjort sin tillsyn bestämde sig DO för att stämma skolan.

I november togs fallet upp i Malmö tingsrätt som nu dömt Runstyckets skola för diskriminering.

Föräldrarna anmäldes till socialtjänsten men stod på sig och har nu fått rätt i tingsrätten.

Skadestånd på 60 000

– Det kändes jättebra. Verkligen. Det är en upprättelse för oss. Sen är det nånting som vi har känt är viktigt för många andra, säger Marie glatt.

DO yrkade även på att skolan skulle dömas för diskriminering genom bristande tillgänglighet, vilket innebär att Conrad skulle ha missgynnats för att stödet inte varit tillräckligt. Den direkta diskrimineringen har istället riktat sig mot att Conrad och hans föräldrar behandlats sämre på grund av funktionsnedsättningen.

Tingsrätten valde dock att avslå yrkandet om bristande tillgänglighet och diskrimineringsersättningen som skolan får betala stannar därför på 60 000 kronor. De beslutade dessutom att DO ska betala delar av skolans rättegångskostnader.

Vill att ingen annan ska drabbas

Även om Magnus och Marie varit tydliga med att det viktigaste för dem varit att Conrad ska ha det bra i skolan är deras förhoppning att diskrimineringsdomen kan hjälpa andra.

– När vi gick igenom det här så kände jag att jag kan inte göra någonting åt att Conrad inte fick gå kvar där. Det är en sorg att han inte fick gå kvar där, säger Marie och fortsätter:

– Men det jag kan göra för att försöka läka det är att försöka göra så att man inte kan göra så igen. Det är det som varit meningen med den här kampen vi fört, det är att förhindra att nån annan ska behöva vara med om det vi varit med om.