Bedragare svindlade asiatiska studenter på pengar
Publicerad 2020-01-29
Masaki, 20 år, blev offer för en bedragare i Flogsta – en man som sökt upp japanska och koreanska studenter och pressat dem på tusentals kronor. Något som studenttidningen Ergo tidigare rapporterat om.
– Jag vill varna andra studenter, säger Masaki till Aftonbladet.
– Jag hade tur. Min kompis ”lånade ut” hela månadens studielån till den här mannen, säger Masaki som själv ”bara” blev av med 1600 kronor.
Den 20-åriga utbytesstudenten från Japan fick ingen drömstart på året. Redan under årets första dag blev Masaki ansatt av en man som pressade honom på pengar i studentkorridoren i Flogsta där han bor.
– Mannen frågade först var jag kom ifrån. Han sa att han var här på affärsresa och påstod att han skulle ha ett möte med en japansk affärsman och behövde tolkningshjälp. Sen ville han låna pengar för att köpa ett svenskt SIM-kort till sin mobil. Jag har dålig koll på SIM-kort och sådär, men jag har uppfostrats att hjälpa till när någon ber mig om hjälp, berättar Masaki.
Fysiskt hotfull
Masaki, som först ville hjälpa till, blev snart misstänksam när mannens historia blev allt luddigare. Han berättar att han blev nervös av att mannen, som visste exakt var han bodde, följde efter honom i tre-fyra timmar och envist upprepade sin begäran. Vid ett tillfälle var han fysiskt hotfull, uppger studenten. Tillslut gav Masaki efter och tog ut pengar till mannen för att bli av med honom. Han polisanmälde händelsen kort därefter men säger att polisen inledningsvis inte ville ta emot hans anmälan. Först när han bad en svensk kompis om hjälp lyckades han göra en formell polisanmälan.
Flera drabbade
Han är dock inte den enda som utsatts för mannen. Masaki berättar att han känner fyra personer, alla av östasiastiskt ursprung, som varit med om samma sak. I en Facebook-grupp för Flogsta-bor vittnar flera studenter om att de blivit måltavla för en man som beskrivs på ett liknande sätt som i Masakis berättelse. Ett av inläggen som varnar för mannen publicerades redan under våren 2018. Masaki kan bekräfta att det handlar om samma man, på grund av en bild på ett ID-kort han fick ta del.
– Jag skulle vilja varna andra studenter. Jag tror att den här mannen riktar in sig på japaner och koreaner för att vi är uppfostrade till att hjälpa till och inte säger nej direkt när någon ber oss om något.
Han berättar även att han såg mannen kretsa runt området igen och ringde polisen men blev uppmanad att gå fram och be om sina pengar själv. Något Masaki också gjorde.
– Jag ville inte prata med honom, jag var ju ganska rädd för honom. Men jag gjorde det ändå och bad om att få tillbaka pengarna. Men han kom med någon ursäkt och avrådde mig hotfullt från att följa efter honom.
Polisen: ”Det gäller att hålla i slantarna”
Jonas Eronen, presskontakt på polisen i Uppsala bekräftar att det finns ett öppet ärende i fallet.
— Det finns en anmälan och den har rubricerats som bedrägeri genom social manipulation. Ärendet är öppet och aktivt och man jobbar med det. Blir man utsatt för den här mannen bör man göra en anmälan. Men man kan göra mycket själv också. Var lite kritisk kring en okänd persons historia om någon vill ha kontanter. Man kan undvika det här genom att hålla i slantarna, inte låna ut pengarna till någon man inte känner eller litar på.
Jonas Eronen uppmanar också andra som blivit utsatta för mannen att polisanmäla.
— Om det finns ett mörkertal, om man känner igen den här situationen, då bör man absolut göra en anmälan.