Erdogan och Putin i ödesmöte om Syriens framtid
Publicerad 2019-10-22
I dag möts Turkiets president Erdogan och Rysslands president Putin i vad som beskrivs som ett ödesmöte om Syriens framtid.
I kväll går det fem dagar långa eldupphöret ut.
– Vi behöver en dialog mellan Turkiet och Syrien, och Moskva är redo att spela en stödjande roll och uppmuntra sådana kontakter, sa Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov inför mötet.
I dag är den sista dagen för det fem dagar långa eldupphöret, som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och USA:s vicepresident Mike Pence enades om i förra veckan gällande Turkiets offensiv i norra Syrien.
Samtidigt möts Erdogan och Rysslands president Vladimir Putin i ryska Sotji för att samtala om fortsättningen.
Enligt Kreml ska Putin och Erdogan diskutera utvecklingen i Syrien och ”normalisering av situationen i landets nordöstra regioner”.
”Krossa skallar”
Den turkiske presidenten har sagt att han tänker återuppta offensiven och ”fortsätta krossa skallar” i Syrien om den kurdiskledda SDF-koalitionen, som stöds av syriska armétrupper, vägrar att lämna det 120 kilometer stora området mellan gränsstäderna Tal Abyad och Ras al-Ayn efter vapenvilans slut.
Enligt Erdogan ska de kurdiskledda styrkorna vara på väg ut ur området. Det sa han till reportrar innan han gick på sitt flyg till Ryssland, skriver nyhetsbyrån AFP.
– Alla måste ut, innan dess kan inte vår process avslutas, sa Erdogan.
De flesta experter är överens om att Ryssland, som ses som allierad av både Syrien och Turkiet, nu gör allt för att ta över taktpinnen efter att amerikanska styrkor lämnat Syrien.
– Det viktigaste för Ryssland nu är att inte tillåta strider mellan turkiska och syriska trupper. Putin kan erbjuda medling mellan Turkiet och kurderna, samt mellan Turkiet och den syriska regeringen, säger Elena Suponina, Mellanösternexpert, till nyhetssajten Bloomberg.
Erdogan sa redan förra veckan att de syriska trupperna, som i sin tur har ryskt understöd, är något som presidenterna måste hitta en lösning kring. Han har även gjort uttalanden som gått i samma linje som de ryska ledarnas: att turkiska och syriska styrkor inte bör strida mot varandra.
– Vi behöver en dialog mellan Turkiet och Syrien, och Moskva är redo att spela en stödjande roll och uppmuntra sådana kontakter, sa Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov inför mötet.
”Dialog behövs”
Knäckfrågan gäller också de kurder som hållit kontroll över den stora zonen i Syrien som sträcker sig längs den turkisk-syriska gränsen, av kurder kallat Rojava. Den turkiska invasionen syftar till att krossa allt kurdiskt motstånd – man kallar kurderna för terrorister – och skapa en så kallad ”säkerhetszon” på samma mark för återplacering av framförallt sunnimuslimska syriska flyktingar.
För Rysslands del är det viktigt att den syriske presidenten Bashar al-Assads arméstyrkor får kontroll över området. Den ryske utrikesministern Lavrov sa inför Sotjimötet att alla ”kurdiska strukturer” ska inkluderas i den syriska konstitutionen för att undvika ”illegala beväpnade grupper på Syriens territorium som också kan hota Turkiet och andra staters säkerhet”.
– En dialog behövs mellan kurderna och Damaskus. Vi är redo att uppmuntra till en sådan dialog på alla sätt möjliga, sa Lavrov.
Enligt FN-uppgifter har nästan 170 000 människor flytt området i nordöstra Syrien sedan Turkiet inledde sin offensiv den 9 oktober. Andra uppgifter gör gällande att antalet som flytt kan vara nära det dubbla, runt 300 000 människor.
Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, SOHR, uppger att över 220 kurdiska kombattanter har dödats i striderna, och att över 180 Turkietstödda syriska rebeller har dödats. Turkiska sajten TRT World refererar till president Erdogans uttalande om att 765 av de man kallar ”YPG/PKK-terrorister” har dödats under offensiven.
Över 70 civila uppges ha dödats i samband med striderna, enligt SOHR.
PODD Invasionen i Syrien - vad händer efter vapenvilan?
I nyhetspodden Aftonbladet Daily djupdyker vi i Turkiets invasion av Syrien - vi pratar dels med Erik Wiman, Aftonbladets reporter på plats vid gränsen mot Syrien, och dels pratar vi med Nivette Dawod, utrikesreporter, som reder ut den senaste veckans händelser. Vad händer när Turkiet och USA beslutat om vapenvila, och hur påverkar det dom hundratusentals människor som flytt från norra Syrien?