Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Biden hyllar hjälte som stoppade ny skjutning

TT-AP

Publicerad 2023-01-26

USA:s vicepresident Kamala Harris besöker platsen i Monterey Park i Kalifornien där elva människor dödades i helgen.

Joe Biden har ringt upp den man som i helgen lyckades hindra en massmördare i Kalifornien från att skjuta ännu fler personer.

– Du är Amerika förkroppsligad. USA fegar aldrig ur, sade presidenten.

Genom att brotta ner gärningsmannen så att denne tappade sin pistol hindrade Brandon Tsay den 72-årige mannen som just dödat elva människor i en dansstudio i Monterey Park att på nytt öppna eld.

– Jag tror inte att du förstår hur mycket du har gjort för så många som du aldrig ens kommer att lära känna. Men jag vill att de ska veta mer om dig, sade USA:s president när han på torsdagen pratade med hjälten i telefon.

– Du är Amerika förkroppsligad. USA fegar aldrig ur. Det är på grund av sådana som du som vi alltid växer med uppgiften, fortsatte Biden.

26-årige Tsay befann sig på en dansstudio när 72-åringen kom in med en pistol i handen. I stället för att fly kastade sig Tsay över pistolmannen. 72-årigen, som bara minuter innan hade skjutit ihjäl elva människor i en annan dansstudio, lämnade platsen. Han hittades sedan död efter att ha begått självmord.

Efter en blodig start på året med över 70 döda i masskjutningar bara i januari manade Biden i tisdags till förbud mot vissa automatvapen.