Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sabina

Trudeau pushar på för svenskt Natomedlemskap

Publicerad 2023-06-26

Nordens och Kanadas statsministrar möts på Island. Från höger Finlands Petteri Orpo, Ålands Veronica Thornroos, Sveriges Ulf Kristersson, Grönlands Mute Bourup Egede, Islands Katrin Jakobsdottir,Kanadas Justin Trudeau, Färööarnas Aksel Vilhelmson Johannesen, Norges Jonas Gahr Støre och Danmarks Mette Frederiksen.

Det är inte långt kvar till Natos toppmöte i Vilnius och Sveriges Natoprocess står och stampar. Men det pågår många samtal i kulisserna mellan medlemsländerna, försäkrar Kanadas premiärminister Justin Trudeau.

– Diskussioner pågår för att säkra att Sverige blir fullvärdig medlem i tid för Vilnius. Vi kommer att fortsätta att pusha på för det, säger Trudeau på en gemensam pressträff med de nordiska statsministrarna på Island.

Kanada var det första Natolandet som ratificerade Sveriges och Finlands ansökningar om medlemskap i försvarsalliansen. Sedan dess har alla Natomedlemmar utom Ungern och Turkiet ratificerat.

Den svenska regeringen hoppas fortfarande på att processen ska kunna gå i mål före toppmötet i Vilnius i juli, även om Turkiet ännu inte har gett några signaler om att man är redo att ratificera.