Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Baerbock: Redo låta Polen leverera Leopard

TT-AFP

Publicerad 2023-01-22

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock. Arkivbild.

Tyskland kommer inte att motsätta sig om Polen skickar stridsvagnen Leopard till Ukraina, meddelar Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock.

– Än så länge har frågan inte ställts, men om vi blev tillfrågade, skulle vi inte stå i vägen, säger hon i en intervju med den franska tv-kanalen LCI.

– Vi vet hur viktiga dessa stridsvagnar är och det är därför vi diskuterar det nu med våra allierade. Vi måste försäkra oss om att människors liv räddas och Ukrainas territorium befrias.

Pressen är hård på att Tyskland ska ge ett besked. Ukraina uttalade besvikelse efter det USA-ledda mötet om vapen till Ukraina i Tyskland i fredags. De baltiska länderna har i helgen uppmanat Scholz att sluta tveka och skicka stridsvagnar nu samtidigt som Polen ånyo kräver handling av Tyskland.

Polen har meddelat att landet är redo att leverera 14 Leopard-stridsvagnar till Kiev men den polske premiärministern Mateusz Morawiecki har sagt att han väntar på ”ett tydligt uttalande” från Berlin om länder som har stridsvagnen kan skicka dem till Ukraina.

Han har också beskrivit Tysklands icke-besked som ”oacceptabelt”.

– Oskyldiga människor dödas varje dag, sade den polske premiärministern Mateusz Morawiecki till polska nyhetsbyrån PAP.