Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Macron: "Ingenting uteslutet" om tunga vapen

Lars Larsson/TT, Ingrid Dahlbäck/TT

Publicerad 2023-01-22

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, till vänster och Frankrikes president Emmanuel Macron under den presskonferens som hölls efter söndagens toppmöte i Paris.

Pressen på Tyskland är hård för att landet ska godkänna export av stridsvagnar till Ukraina. Men något besked i frågan blev det inte under söndagens toppmöte mellan Frankrike och Tyskland.

Den tyska utrikesministern yppade dock kort därpå att en viss öppning i frågan kan vara på gång.

– Om vi får frågan kommer vi inte motsätta oss, sade Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock till fransk tv om eventuella polska leveranser av stridsvagnen Leopard till Ukraina.

Uttalandet kom efter mötet i Paris mellan Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.

Baerbock tillhör de Gröna och hennes partikamrat Robert Habeck, som är Tysklands vice förbundskansler, uttryckte redan för en vecka sedan samma sak, rapporterar Politico.

”Nära samordning”

Men det blev det inte något konkret svar under presskonferensen efter toppmötet på frågan som dominerat den senaste tiden – om de av Ukraina mycket efterfrågade tyska Leopard 2-stridsvagnar ska kunna skickas till det krigshärjade landet.

– Vi har alltid tidigare agerat i nära samordning med våra vänner och allierade, sade förbundskansler Olaf Scholz och underströk att Ukraina får finansiellt stöd och vapenstöd.

– Därför samordnar vi vapenleveranserna med varandra, sade Scholz, utan att nämna de tunga stridsvagnarna.

Men trycket ökar på honom för varje dag – även inom den egna regeringen.

Ukraina uttalade besvikelse efter det USA-ledda mötet om vapen till Ukraina i Tyskland i fredags, de baltiska länderna har i helgen uppmanat Scholz att sluta tveka och skicka stridsvagnar nu samtidigt som Polen ånyo kräver handling av Tyskland.

Polen har Leopardstridsvagnar och vill skicka sådana till Ukraina, men hittills har det sagt att att det skulle kräva ett tyskt godkännande.

Franska stridsfordon

Ingenting är uteslutet, framhöll dock den franske presidenten Emmanuel Macron angående kommande besked om leverans av stridsvagnar till Ukraina.

Han betonade särskilt möjligheten att leverera fransktillverkade tunga Leclerc-stridsvagnar till Ukraina – men att frågan ännu utreds.

– När det gäller Leclerc har jag bett försvarsdepartementet att arbeta med det. Ingenting är uteslutet, sade Macron enligt nyhetsbyrån AFP.

Macron betonade samtidigt att alla beslut att skicka tunga vapen måste samordnas ”kollektivt” med allierade inklusive Tyskland.

Storslagen inramning

Förutom Ukrainafrågan, så har stöd till europeisk industri för att möta amerikansk konkurrens och strävan att göra Europa mindre militärt beroende av USA varit i fokus på det fransk-tyska mötet i Paris. Tyskland och Frankrike har nyckeln för ett starkt Europa, enligt Scholz.

Macron har sagt att de båda länderna ska vara pionjärerna i arbetet med ge Europa en stark ställning. Det gäller i frågan om ett nytt energisystem, innovation och teknisk utveckling och, enligt Macron, rollen som en geopolitisk spelare av egen kraft, inom försvar och diplomati.

Mötet hade en storslagen inramning – det markerar 60 år med Elysée-fördraget som 1963 drog upp grunderna för ett fördjupat fransk-tyskt samarbete mindre än två decennier efter andra världskrigets slut.

Scholz ”känslosam”

Sist de möttes, i oktober, var stämningen frostig och det verkade inte ha inte klickat riktigt mellan Macron och Scholz, till skillnad från mellan Macron och Scholz företrädare Angela Merkel. Det är inte bara två olika länder som möts utan också två skilda personligheter. En ibland storvulen, utspelsglad och självsäker Macron står mot en återhållsam, lågmäld och enligt kritikerna obeslutsam Scholz.

Men nu underströk den tyske förbundskanslern hur ”känslosam” han är efter söndagens möte.

– Inte bara för det vi har firat, utan också för att vi fortsätter ha ett fint samarbete.