Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Biden: Temporär vapenvila måste till i Gaza

TT

Publicerad 2024-02-16

USA:s president Joe Biden.

USA uppmanar till en tillfällig vapenvila i kriget i Gaza.

– Jag känner mycket starkt för det – att det behövs en temporär vapenvila för att få ut gisslan, säger president Joe Biden.

Biden tillägger på en presskonferens att han har haft samtal om det med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och att förhandlingar är ”på gång”.

Biden har tidigare uppmanat Netanyahu att avvakta med en markoperation mot gränsstaden Rafah i södra Gaza. I ett samtal mellan ledarna upprepade Biden sin ståndpunkt att en offensiv mot staden inte bör fortsätta utan en ”trovärdig och genomförbar plan som garanterar säkerheten för och stöd till civila i Rafah”, uppgav Vita huset i ett uttalande under natten till fredag.

Trots alltmer desperata varningar från världssamfundet har Israel stått fast vid sin plan på att inta Rafah, som ligger vid gränsen mot Egypten. Israel motiverar en offensiv med att ledare för terrorstämplade Hamas tros befinna sig där.

Mer än hälften av Gazas befolkning, omkring 1,3 miljoner människor, befinner sig nu i Rafah, enligt FN. Jättelika tältläger har upprättats, dessa bedöms vara extra sårbara för eventuella militära offensiver.