Svajiga dygnet avgör julaftonsvädret

Publicerad 2022-12-22

Hur vit julen blir är det ingen som vet.

Först måste ett svajigt fredagsdygn passera.

– Det är där osäkerheten ligger, säger SMHI:s meteorolog Sofia Söderberg.

Stockholmare som hoppas på en vit jul får först vänta in fredagens omväxlande väder. Enligt SMHI:s Sofia Söderberg blir kampen mellan regn och blötsnö avgörande.

– Det är under fredagen det händer. På torsdagskvällen har vi kallare luft som trycker på norrifrån. Då väntas regn och när temperaturen sjunker övergår det i blötsnö. Det är svårbedömt om marken blir tillräckligt kall eller om det smälter bort, säger hon och fortsätter:

– Sedan ser ut som kommer fortsätta vara kallt in på julafton. Om temperaturen håller sig på minussidan kan det bli snö på flera håll i Stockholm. Men det är inga detaljer på plats och finns viss osäkerhet.

Söderberg varnar även för att det luriga vädret ökar också risken för halka.

– När temperaturen sjunker under torsdagskvällen och in under fredagsdygnet är det risk för att det blir halka, säger hon.

Blir det en ”vit” jul i år?

”Känns mer vintrigt”

Kommer ni att utfärda en varning?

– Det vet jag inte, men även om vi på SMHI inte utfärdar någon varning kan det vara halt på vägarna. Man kan hålla sig uppdaterad på Trafikverkets hemsida och sedan är det bra att ta det försiktigt, särskilt i den södra halvan av landet.

Den norra halvan av landet ser dock inte ut att behöva oroa sig för att bli utan snö över jul, enligt Sofia Söderberg.

– I norr är det kallt och snön som ligger får ligga kvar. I söder är det lite svårbedömt om det blir någon nysnö, men på många håll blir det minusgrader. Får man inte någon nysnö kan det ändå blir frostigt så det känns mer vintrigt.

... eller blir det en ”grön” jul?

ANNONS

Följ ämnen i artikeln