Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Trump trotsade domare – tog ordet i rätten

TT-AP

Publicerad 2024-01-11

Illustration från när försvarsadvokaten Christopher Kise slutpläderade.

Trots att han nekats ett formellt uttalande under slutpläderingen av bedrägerirättegången mot honom i New York tog USA:s expresident Donald Trump ordet. Han kallade bland annat rättsprocessen för ”ett bedrägeri”.

När den sista dagen i det civilrättsliga målet gick mot sitt slut på torsdagen gick Trump till attack mot rättsprocessen.

– De vill se till att jag inte vinner igen, sade han.

Trump och hans två äldsta söner har redan bedömts skyldiga till att ha blåst upp värdet på familjeföretagets tillgångar och fastigheter, något som lett till bland annat förmånliga avtal och lägre räntor.

Det som återstår är att avgöra är hur stort bötesbeloppet blir, om vissa fastigheter måste ges upp samt om medlemmar i familjen Trump ska beläggas med någon form av näringsförbud i New York.

Sedan rättegången började den 2 oktober har Trump befunnit sig i rätten nio gånger. Han nekades att själv hålla ett slutanförande eftersom hans advokater inte gått med på domarens krav om att hålla sig till ”relevanta” frågor, och inte presentera nya bevis eller hålla kampanjtal.