Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Stora utsläpp och miljöskador från kriget i Gaza

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2024-01-25

Rök stiger från södra Gazaremsan efter en israelisk bombning i mitten av december.

Tusentals människor har dödats och hela kvarter jämnats med marken.

Men kriget i Gaza orsakar också stora miljöskador och omfattande utsläpp av koldioxid.

Vid sidan av död och förödelse finns tilltagande oro över Gazakrigets påverkan på klimat och miljö.

Sedan kriget inleddes i oktober, då Israel svarade på terrorstämplade Hamas attack, har luftföroreningarna ökat, vattnet blivit smutsigt och förutom människor lider vilda djur i det palestinska området.

Sopbergen växer eftersom en stor del av befolkningen tvingats tränga ihop sig på liten yta, och möjligheterna att ta hand om avfall är begränsade. Dessutom läcker det avloppsvatten eftersom infrastruktur har slagits ut.

Gaza kan bli en miljökatastrof, har Jagan Chapagain, chef för Internationella Rödakors- och Rödahalvmånefederationen (IFRC), varnat för.

Stort klimatavtryck

Kriget har också stort klimatavtryck. De 60 första dagarna överträffade utsläppen av koldioxid de årliga utsläppen från 20 länder och territorier som identifieras som mycket sårbara för klimatförändringen, enligt en studie.

Fram till den 4 december släpptes 281 000 ton koldioxid ut i krigets spår. Det motsvarar förbränningen av 150 000 ton kol, enligt studien som inte har granskats enligt en så kallad peer review. Författarna, verksamma i USA och Storbritannien, understryker att beräkningarna är i underkant eftersom inte alla krigshandlingar ingår. Andra växthusgaser, som metan, räknas inte heller in. Därför är det en begränsad ”ögonblicksbild” av klimatavtrycket snarare än ett komplett facit som ges, enligt författarna som efterlyser fler studier.

Lejonparten av utsläppen tillskrivs Israels luft- och markoperationer i Gaza och kommer från flygplan, stridsfordon och tillverkning och avfyrning av ammunition. Nästan hälften av de beräknade utsläppen står amerikanska flygplan som levererar utrustning till Israel för.

Hamas raketer mot Israel beräknas ha genererat runt 713 ton koldioxid, vilket motsvarar förbränningen av 300 ton kol. Men begränsad insyn gör utsläppen svåra att beräkna.

Större fokus

Miljöpåverkan och klimatavtryck från militär verksamhet uppmärksammas allt mer i världen. Kraven växer på att utsläppen ska redovisas bättre – och minskas – för att inte förbli en blind fläck i det globala klimatarbetet.

– Atmosfären bryr sig inte om huruvida utsläppen kommer från att någon försvarar sig, gör glass eller driver ett sjukhus, säger Patrick Bigger, från tankesmedjan Climate and Community i USA och medförfattare till studien, till The Jerusalem Post.

– Om vi ska kunna hantera klimatkrisen måste vi förstå källorna till utsläppen bättre.