Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

CSN ger studiestöd till missionärer i Saudiarabien

Publicerad 2017-07-01

71 studenter från Sverige har fått 2,5 miljoner i CSN-stöd för att studera på ett universitetet i Saudiarabien som utbildar missionärer, rapporterar Dagens Nyheter.

Där får bara män studera och de lär sig en intolerant tolkning av islam.

– Folk som pluggar där kommer hem och sprider sedan den här giftiga sekterismen, säger Mohammad Fazlhashemi, professor vid Uppsala universitet, till Dagens Nyheter.

Under de senaste fem åren och CSN betalat ut sammanlagt 2,5 miljoner kronor till 71 svenskar som studerat vid det ultrakonservativa Medinauniversitetet i Saudiarabien.

Detta avslöjar Dagens Nyheter.

Bara män tillåts studera på Medinauniversitetet. Den saudiska staten skriver på sin hemsida att universitetets huvudmål är att ”sprida islams budskap över världen”.

”Dåligt för Sverige”

Men den tolkning av islam som lärs ut är ”marinerad i wahhabitiskt, intolerant och sekteristiskt tänkande”, där hat mot shiiter och judar ingår, enligt Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet.

– Folk som pluggar där kommer hem och sprider sedan den här giftiga sekterismen. De har lärt sig saker som att shiiter är värre än smuts. Det är dåligt för integrationen och det är dåligt för Sverige, säger professor Mohammad Fazlhashemi till Dagens Nyheter.

Kallar till sig generalsekreterare

Sedan 2007 finns ett beslut från Högskoleverket där Islamiska universitetet i Medina anses hålla ”godtagbar standard”.

Men efter Dagens Nyheters avslöjande kallar ansvariga ministrar till sig generaldirektörerna för Centrala studiestödsnämnden och Universitets- och högskolerådet, för att undersöka om dagens lagstiftning är tillräcklig.

– Jag kan inte uttala mig om det här enskilda lärosätet. Det ligger i sakens natur att utlandsstudenter finns vid utbildningar som inte omfattas av svensk lagstiftning och svensk läroplan. Men någonstans går förstås en gräns för vad som är okej att svenska studiemedel används till, säger gymnasie- och kunskapslyftminister Anna Ekström till Dagens Nyheter.

Följ ämnen i artikeln