Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Resebolag om coronaparadox inför jul: ”Kan bli precis det FHM vill undvika”

Uppdaterad 2020-12-09 | Publicerad 2020-12-08

Knökfulla bussar med julfirande hemvändare.

Det är en reell risk enligt bolaget FlixBus, som spår att många kommer att boka sin julresa i sista minuten.

Även SJ ser att bokningarna avviker rejält inför pandemi-julen 2020.

– Vi väntar precis som resten av samhället på råden som ska komma, säger Simon Hermansson, presskommunikatör på SJ.

Få saker har blivit som man tänkt sig under coronans år. Så även resebokningarna inför jul. Enligt såväl FlixBus som SJ har betydligt färre än vanligt vid det här laget säkrat en julbiljett till firande med familj och vänner på annan ort – i avvaktan på besked från Folkhälsomyndigheten.

– Vi brukar vara slutsålda redan. Julen är ju en av våra största reshelger vanligtvis men det är inget vanligt år i år, konstaterar Simon Hermansson, presskommunikatör på SJ.

Under hösten har bokningstakten hos SJ minskat i takt med införandet av de lokala råden. Resenärerna bokar med kortare framförhållning, något man också tror kommer gälla inför just jul.

– Vi ser en viss uppgång vid jul men överlag avvaktar folk råd och rekommendationer för att se hur kan man röra sig över julen. Först då kan vi se vilken effekt det får på bokningarna, säger Hermansson.

Det finns risk för packade bussar i jul.

”Riskerar det som FHM vill undvika”

Bilden delas av bussbolaget Flix, som flaggar för att julbokningarna just nu är ”väldigt avvikande”.

– Vi har väldigt få bokningar dagarna innan jul vilket är mycket ovanligt och det gäller nog för våra konkurrenter också. Folk inväntar rekommendationer vilket kan innebära att många bokar i sista minuten när det inte finns några platser. Vi kan inte sätta in flera bussar på kort varsel, säger kommunikationschef Kajsa Ekelund.

Bolaget vill uppmana svenskarna att sprida ut resandet och inte vänta in i det sista.

Skulle ni vilja ha tydligare besked från Folkhälsomyndigheten?

– Jag tror att det vore bra för resenärerna. Problemet med att vänta för länge är att det blir ett jättetryck istället och då riskerar man precis det som Folkhälsomyndigheten vill undvika, fulla bussar och säkert tåg också. Vi vill att alla som vill och måste resa ska göra det utan att behöva oroa sig, säger Ekelund.

SJ menar att de kan hantera en stor sista-minuten-efterfrågan.

”Väntar som alla andra”

SJ tillbakavisar dock risken för trängsel på tågen. Beredskap finns för att möta en plötslig hög sista-minuten-efterfrågan, säger Hermansson.

– Vi kan förlänga tåg och vi kan förlänga de populära avgångarna på storstadslinjerna. Ett slutsålt tåg är inte lika med ett fullsatt tåg. Vi befarar ingen trängsel, vi spärrar platser på alla tåg med obligatorisk platsbokning. Under julen glesar vi ut ännu mer för att folk ska få plats med julklappar och bagage.

Skulle tydligare och snabbare råd underlätta för SJ i julplaneringen?

– Rekommendationerna påverkar i hög grad bokningstakten men vi har en beredskap för att möta ett ökat behov snabbt på ett tryggt sätt. Vi väntar precis som resten av samhället på råden som ska komma inför jul och är då beredda att möta dem, säger Hermansson.

 

PODD Vaccinfrågan: Så kan det funka i regionerna

Aftonbladet Daily med Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare i Region Örebro.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen