Trafikbolagen: Låt resenärerna ordna munskydd

Anna Lena Wallström/TT

Publicerad 2020-12-28

Direkt efter trettonhelgen gäller att resenärer i kollektivtrafiken ska bära munskydd. Men några frågetecken måste rätas ut först. Arkivbild.

Snart blir det krav på att bära munskydd i kollektivtrafiken. Men trafikbolagen är tydliga: Det måste vara upp till resenärerna själva att ha med sig munskydd, annars blir det ohanterligt.

Fem dagar före julafton presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten ett helt paket av skärpta åtgärder för att hindra spridningen av coronaviruset. En av dessa var krav på munskydd i kollektivtrafiken.

Kravet gäller från och med den 7 januari, men fortfarande väntar de regionala kollektivtrafikmyndigheterna – och sannolikt en massa resenärer – på förtydliganden. Det gäller inte minst Folkhälsomyndighetens avisering att kollektivtrafiken ska "tillhandahålla munskydd kostnadsfritt till de resenärer som inte har med sig eget". Branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik förutsåg att detta skulle bli en gigantisk utmaning och vid ett möte med Folkhälsomyndigheten den 22 december ombads myndigheten att tänka om.

– Vi tycker att munskydd är bra, men vi känner inte till något annat land där ansvaret lagts på anordnarna att tillhandahålla munskydd utan det är upp till resenärerna att ha med sig. Vi tycker att det är det rimliga att göra så även i Sverige, säger Mattias Adell, tillförordnad vd vid Svensk Kollektivtrafik.

"Kommer inte att gå"

Han ser flera skäl för att lägga ansvaret på resenärerna själva.

– Det görs kanske en miljon resor en vardag. Om resenärerna märker att de inte behöver ha med sig munskydd själva måste vi alltså tillhandahålla väldigt, väldigt många munskydd på landets alla tåg, bussar, spårvagnar och i tunnelbanan. Det är ganska uppenbart att det inte kommer att gå.

Mer rimligt är att de resenärer som glömt får bege sig till ett biljettkontor eller liknande för att hämta ut eller köpa munskydd, fortsätter Mattias Adell.

Svensk Kollektivtrafik varnar också för risken att munskydden blir en bristvara, om trafikbolagen ska hålla stora lager.

– Ingen vill ju ta resurser från vård och omsorg, som behöver munskydden bättre, säger Mattias Adell.

Kan bli bråttom

Svensk Kollektivtrafik hoppas också att informationen blir så tydlig att den inte lämnar stort utrymme för tolkningar. Det är sagt att munskyddskravet ska gälla vardagar under rusningstrafik – men det är ett ganska diffust begrepp, enligt Adell som även på den punkten vill se att resenärerna tar eget ansvar och använder munskyddet så fort det blir trängsel, alternativt under alla resor.

Tills Folkhälsomyndigheten givit besked är de ansvariga för kollektivtrafiken i vänteläge.

– Vi hoppas ju att vi nått fram med våra budskap. Men är det så att de regionala kollektivtrafikmyndigheterna till den 7 januari ska ha en stor mängd munskydd tillgängliga är det ganska bråttom, säger Mattias Adell.

Svar onsdag?

Besked från Folkhälsomyndigheten kommer troligen på onsdag.

– Det som planeras, och som det arbetas intensivt med nu, är att då presentera riktlinjer för hur kollektivtrafiken ska hantera kravet på munskydd vissa tider, säger Sabina Bossi, pressekreterare vid Folkhälsomyndigheten.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln