Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Stopp på försäljning av menstrosor

Uppdaterad 2023-09-15 | Publicerad 2023-09-13

Tolv sorters menstrosor har granskats.

Flera sorters menstrosor förbjuds att säljas i Sverige.

Detta efter företag misslyckat att redovisa att de kan innehålla biocid.

– Om varorna inte är märkta på rätt sätt så vet inte konsumenten ifall de är säkra för hälsa och miljö, säger Margareta Daho, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Försäljning av flera sorters menstrosor förbuds efter att tillverkare inte kunnat redovisa om de behandlats med bekämpningsmedel, rapporterar GP.

– Om varorna inte är märkta på rätt sätt så vet inte konsumenten ifall de är säkra för hälsa och miljö, säger Margareta Daho, inspektör på Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.

Varor som har behandlats med biocider ska informera om att plagget innehåller en biocid och vad den heter.

Fyra menstrosor förbjuds

Kemikalieinspektionen har under hösten 2022 granskat tolv sorters menstrosor som kan ha behandlats med biocider – vilket är kemiska eller biologiska bekämpningsmedel som används för att förhindra bakterietillväxt eller dålig lukt.

Fyra av menstrosorna förbjuds nu att säljas i Sverige efter myndighetens undersökning. Även en mensbinda i tyg förbjuds.

En tabell ur myndighetens tillsynsprojekt visar vilka menstrosor som plockats bort från marknaden.

Menstrosor från företagen Joom, Sloggi, Platanomelon kiwitas och Proof Teen har myndigheten bedömt innehålla biocid och varorna har plockats bort från marknaden.

Tillverkaren Sloggi uppger i en kommentar till Aftonbladet att företaget återkallade produkter från marknaden efter Kemikalieinspektionens granskning. Sloggi rättade sedan till produktinformationen och märkningen i februari 2023.

Följ ämnen i artikeln