Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Kritiska liberaler i riksdagen: Partierna måste förhålla sig till oss

Publicerad 2022-10-17

Flera liberala riksdagsledamöter flaggar för att de kommer att rösta mot regeringen och Tidöavtalet i olika frågor.

Anna Starbrink säger till Aftonbladet att regeringspartierna nu får förhålla sig till henne när de går in med förslag i kammaren.

– Man måste ju få ihop en majoritet och i bästa fall lägger de väl aldrig fram det, säger Anna Starbrink till Aftonbladet.

Redan någon timme efter att Tidö-partierna presenterat sitt regeringsupplägg i fredags kom de första rapporterna om liberala riksdagsledamöter som planerar att gå emot partilinjen.

Både Anna Starbrink och Lina Nordqvist öppnade för att gå emot partilinjen när det gäller förslaget om tiggeriförbud i Tidöavtalet.

”Principiellt viktig fråga”

Nu flaggar Anna Starbrink för att det kan bli aktuellt i ytterligare frågor.

– Jag tycker att det är en principiellt viktig fråga att man ska ha rätt att be om hjälp men jag har också pekat på ett orimligt förslag som handlar om att minska rätten till tolk i myndighetsprocesser.

Kan det bli ännu fler frågor där du driver en egen linje? 

– Det kan det göra, men jag behöver ju se vilka förslag som konkret läggs på riksdagens bord så det får vi ta ställning till då. Men det är klart att våra ministrar i den kommande regeringen har ett väldigt stort ansvar att säkerställa att det får en liberal prägel och en liberal form, säger Anna Starbrink.

Hon säger att en av konsekvenserna blir att de övriga partierna i riksdagen och i Ulf Kristerssons regeringsunderlag kommer att behöva förhålla sig till att hon kan komma att samvetslösa i vissa frågor.

– Nu vet alla partier hur jag ser på det här och man måste ju få ihop en majoritet. Så i bästa fall lägger de väl aldrig fram det och annars kommer jag att rösta nej, till tiggeriförbud till exempel.

Även riksdagsledamoten Joar Forssell öppnar på Facebook för att driva en annan linje än partigruppen i vissa frågor eftersom Tidövatalet enligt honom innehåller ”många förslag som är allt annat än liberala. Därför är det nu mitt och mina liberala vänners uppgift att i se till att EU-rätten, internationella konventioner, Sveriges grundlag och den svenska rättsstatens principer följs. Utredningar med illiberala förslag inte få genomföras i verkligheten. Det blir en tuff men viktig uppgift.”.

L-ledamoten Malin Danielsson är inne på samma linje och skriver på Facebook att Tidöavtalet innehåller ”många problematiska förslag för en liberal. Därför är det nu mitt och mina liberala riksdagskollegors uppdrag att i varje punkt se till att EU-rätten, internationella konventioner, Sveriges grundlag och den svenska rättsstatens principer följs. Det kommer att bli en grannlaga uppgift.”

Hoppas på nej från remissinstanser

Flera liberaler har – efter att Tidöavalet presenterats – pekat på att skrivningarna gällande kontroversiella frågor som tiggeriförbud bara gäller utredningar som inte nödvändigtvis blir verklighet.

– Vi får väl se vad de här utredningarna kommer fram till när de har tröskats igenom både juridiskt och vad gäller andra bedömningar, säger Anna Starbrink.

Du menar att remissinstanser kan vara kritiska?

– Så kan det mycket väl bli. Det är ju inget konstigt med det så lite is i magen ska man väl våga ha.

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.