Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Efter mordvågen: Nu röstar ecuadorianerna

Mattias Mächs/TT

Publicerad 2023-08-20

Partiledare med skottsäkra västar, misstankar om beställningsmord och ett samhälle i drogkartellernas våld.

Läget är spänt när Ecuador går till val – efter att flera politiker mördats.

Brott och straff var i fokus redan från starten av valrörelsen.

Men efter mordet på presidentkandidaten Fernando Villavicencio i huvudstaden Quito den 9 augusti har frågan blivit akut. Villavicencio bedrev en oförvägen kampanj mot korruption och organiserad brottslighet.

Bara dagar före mordet uppgav han att han hotats av ledaren för det ökända gänget Los Choneros.

Dramatisk mordvåg

Ecuador har de senaste åren blivit en knutpunkt för den globala kokainhandeln, som i nuläget blomstrar eftersom efterfrågan från Europa och Nordamerika stigit efter pandemin. Utländska drogkarteller har slagit sig samman med inhemska ecuadorianska gäng i jakt på kontroll över exporten. Det har utlöst en våg av brutalt våld.

Mordfrekvensen i landet har mer än fyrdubblats sedan 2018. I måndags sköts ytterligare en politiker till döds i provinsen Esmeraldas – den tredje politikern som mördats inom loppet av en månad.

Villavicencio, som också var en stridbar journalist, låg bakom ett avslöjande om korruption som ledde till att expresidenten Rafael Correa 2020 dömdes till fängelse. Det har tvingat Correa, i exil i Belgien, att neka till att han skulle ha varit inblandad i mordet.

De flesta riktar dock misstankarna mot den organiserade brottsligheten.

Hårdför kandidat spurtar

Valspurten har präglats av nya löften om hårda tag mot kartellerna. Villavicencios ersättare, journalistkollegan Christian Zurita, har burit skottsäker väst under sina presskonferenser. Det gjorde även presidentkandidaten Daniel Noboa under den sista tv-sända debatten.

Rädslan för våldet har samtidigt fått exmilitären Jan Topics popularitet att öka. Topic har lovat krossa gängen med drakoniska metoder i stil med de som används i El Salvador, där undantagstillstånd råder.

Luisa González, advokat med nära band till den tidigare vänsterpresidenten Correa, har dock behållit sin ledning i opinionsmätningarna. Bland de andra kandidaterna finns ekonomen och den tidigare vicepresidenten Otto Sonnenholzner, samt miljöaktivisten Yaku Pérez.

Den sistnämnde har också bedrivit kampanj för ja-sidan i två folkomröstningar som hålls parallellt med presidentvalet om att stoppa oljeborrning i ett område i Amazonas och att stoppa ett gruvprojekt i naturreservatet Chocó Andino.