Sju hjälparbetare från World Central Kitchen (WCK) dödades i en israelisk flygattack mot Gaza i måndags.
Personerna – som var medborgare i bland annat USA, Storbritannien och Palestina – hade varit vid ett lager i Deir al-Balah för att lasta över 100 ton förnödenheter som kommit med fartyg.
”Tyvärr inträffade ett tragiskt fall där våra styrkor oavsiktligt slog mot oskyldiga människor i Gaza”, skrev premiärminister Benjamin Netanyahu på X, tidigare Twitter.
”Systematisk”
Men förklaringen avfärdas av WCK:s grundare, kändiskocken Jose Andres.
Han säger till nyhetsbyrån Reuters att attacken var ”systematisk” och skedde mot ”bil efter bil”.
Han säger också att man tydligt koordinerat resan med den israeliska militären (IDF).
– Det har var inte en oturssituation där man – ”oops” – råkade fälla en bomb på fel ställe, säger han.
– Det här var en sträcka på över 1,5 kilometer, en tydligt markerad humanitär konvoj med skyltar på taket, en färgglad logga som vi uppenbart är väldigt stolta över. Det är mycket tydligt vilka vi är och vad vi gör.
Han påminner också om att området där hjälparbetarna befann sig bedömts som säkert av IDF, och kontrolleras av densamma.
”Ett misstag”
Israeliska försvarsdepartementets organ för Palestinafrågor, Cogat, bekräftade i går att kommunikationen om konvojens rutt fungerat.
– Detta var ett misstag följt av en felidentifikation, vi har inlett en oberoende utredning hos ett professionellt organ, sa Shimon Freedman, talesperson för Cogat, till BBC Newshour i går.
Han sa också att koordineringen mellan hjälporganisationer och Cogat vanligtvis fungerar.
Organisationerna har dock inte samma bild.
Stoppar hjälp
FN har nu tillfälligt stoppat sina nödleveranser nattetid i Gaza för att utreda säkerheten efter attacken. Flera andra organisationer har också pausat av samma skäl.
– Det här är ingen isolerad händelse. Attacker på hjälparbetare, journalister och civila har skett systematiskt nu i snart sex månader, säger Frida Lagerholm, kommunikationschef på Läkare utan gränser (MSF), till Sveriges Radio Ekot.
MSF har inte pausat sitt arbete i Gaza – än, betonar hon.
Över 200 dödade
Hittills har över 200 hjälparbetare dödats under det snart sex månader långa kriget.
– Israel har nu dödat fler hjälparbetare i Gaza än alla andra arméer, miliser och terrorister i alla andra krig kombinerat, sa Jan Egeland, som leder Norska flyktinghjälpen, till nyhetsbyrån AFP i går.
– Jag hoppas innerligt att denna fruktansvärda attack kommer att fungera som en slags vattendelare och leda till en förändring.