Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Sveriges ambassad förstörd i protester

TT

Publicerad 2023-07-20

Sveriges ambassad i Bagdad stormades i natt av demonstranter som startade en brand.

Stora delar av ambassadområdet har förstörts i branden, enligt uppgifter till TT.

Hundratals personer bröt sig in på ambassadsområdet och satte eld på byggnader. Demonstranterna eldade flaggor och viftade med koranen och bilder på den religiös ledaren Muqtada al-Sadr. Kravallpolis och vattenkanoner sattes in för att skingra demonstranterna. Ett tjugotal personer greps av irakisk polis, enligt AFP.

Under dagen har situationen varit lugn, berättar AFP:s reporter på plats för TT. Gatan som leder in till ambassadområdet är avspärrad och kravallpoliser bevakar ingången. Lokala källor som TT varit i kontakt med säger att ungefär 50 procent av ambassadsområdet med tillhörande byggnader har skadats av branden.

Svenska UD skrev tidigare under dagen i ett mejl till TT att ambassadens personal befinner sig i säkerhet.

Även personalen vid Finlands ambassad, belägen intill Sveriges på en gemensam tomt, har evakuerats och befinner sig i säkerhet, uppger Finlands utrikesdepartement till finländska nyhetsbyrån STT.

Anhängare till mäktig ledare

Stormningen föregicks av att anhängare till den mäktige shiitiske ledaren Muqtada al-Sadr manat till protester via en Telegram-kanal.

al-Sadr, vars anhängare låg bakom även den senaste stormningen i slutet av juni, tillhör en högt respekterad shiitisk släkt och har starkt stöd bland fattiga och unga shiamuslimer. 48-åringen har en bakgrund som milisledare och har stort politiskt inflytande i Irak.

Irakkännaren Bitte Hammargren säger att protesterna mot Sverige handlar om inrikespolitik. Moqtada al-Sadr vill stärka sin politiska ställning och visa sin makt.

– Han vill profilera sig gentemot sina shiapolitiska rivaler och visa på sin mobiliseringsförmåga. Han vill visa att den irakiska regeringen är veklingar gentemot Sverige.

Planerar bränna koran

Stormningen ägde rum sedan svensk polis beviljat tillstånd för en allmän sammankomst utanför Iraks ambassad i Stockholm under torsdagen, där en person avsåg att bränna en koran.

Samtidigt som demonstrationen pågick kom uppgifterna att Irak bryter alla diplomatiska kontakter med Sverige.

Personen bakom demonstrationen framför Iraks ambassad är samma person som tidigare i somras brände en koran utanför en moské i Stockholm.

Den gången blev reaktionerna kraftiga i flera muslimska länder. Bland annat krävde 57 av dem att koranen ska skyddas av internationell lag.

I Irak ledde koranbränningen även då till demonstrationer och att Sveriges ambassad i Bagdad stormades.