Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Fallet Gui Minhai – det här har hänt

Publicerad 2020-02-25

Svensk medborgare sedan 1992 – och försvunnen sedan 2018. Fallet med den nu dömde förläggaren Gui Minhai har kantats av kontroverser och konflikter upp på högsta nivå. Men hur började det egentligen?

Gui Minhai föddes i Kina, men lämnade landet 1988 för att studera i Sverige. Efter massakern på Himmelska fridens torg i Peking 1989 fick han uppehållstillstånd, och sedan svenskt medborgarskap 1992. Fyra år senare doktorerade han.

2012 startade han bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut känsliga böcker med frätande satir om det kinesiska ledarskiktet, fram till dess att fem medarbetare försvann i slutet av 2015.

Försvann

Gui Minhai själv försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand.

I januari 2016 sände den statskontrollerade kinesiska tv-kanalen CCTV en "bekännelsevideo" med den svensk-kinesiske förläggaren, i vilken han säger att han återvänt till Kina för att ta ansvar för en påstådd trafikolycka. I och med detta medgav kinesiska myndigheter också att Gui Minhai frihetsberövats.

Varken dottern Angela Gui eller någon annan i hans närhet hade före det så kallade erkännandet hört talas om att Gui Minhai skulle ha varit inblandad i någon trafikolycka.

Fördes bort

Han släpptes sedan i oktober samma år efter att ha avtjänat sitt straff, enligt kinesiska myndigheter. Men enligt dottern Angela Gui befann han sig även efter frigivningen i en mildare form av husarrest i staden Ningbo, där poliser följde efter honom så fort han gått ut.

Den 20 januari 2018 var Gui MInhai på väg för att besöka läkare på svenska ambassaden efter att han uppvisat symptom för sjukdomen ALS. Han färdades på ett tåg i sällskap med två svenska diplomater när tio civilklädda poliser steg på och förde bort honom, enligt dottern.

Hot och påtryckningar

I februari 2019 säger Gui Minhais dotter, Angela Gui, att hon blivit utsatt för påtryckningar under ett möte med en kinesisk affärsman och Sveriges ambassadör i Kina, som då var hemma i Stockholm.

Angela Gui berättar att vissa krav ställdes på henne under mötet. Hon skulle gå med på att inte tala med några medier om sin pappa, hon skulle upphöra med sin aktivism och även försöka övertala andra aktörer som varit aktiva i kampen för hennes fars frigivning att tystna.

I november 2019 tillägnas Gui Minhai Tucholskypriset i sin frånvaro av Svenska Pen, ett pris som ges till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist. Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, uppmanar Svenska Pen-klubben att ställa in prisutdelningen och hotar med handelsrestriktioner. Han hotar även med att Sveriges kulturminister Amanda Lind, som ska dela ut priset, kommer att portas från Kina om hon inte avstår från prisutdelningen.

– Vi uppmanar svenska regeringsföreträdare att inte delta i den här prisceremonin. Om en representant för den svenska regeringen dyker upp på den här ceremonin kommer det skada vår vänskapliga relation, säger han till TT.

Gui Congyou medger att detta även gäller Sveriges statsminister.

Protester

Sverige, EU och olika organisationer har kritiserat Kinas agerande mot Gui Minhai. KD och V gick i december 2019 ut och sade att de ville skicka hem Gui Congyou efter hoten i samband med utdelningen av Tucholskypriset. Moderatledaren Ulf Kristersson krävde i januari 2020 ett mer kraftfullt agerande från Sverige i frågan.

Döms till fängelse

Den 25 februari 2020 kommer sedan beskedet att Gui Minhai döms till tio års fängelse av domstolen i kinesiska Ningbo i provinsen Zhejiang. Han döms för att ha försett utländsk makt med underrättelser. Enligt det korta officiella uttalandet från domstolen har Gui Minhai avsagt sig rätten till att överklaga domen, men enligt nyhetssajten Hongkong Free Press kommer han att överklaga.

Många i Sverige är starkt kritiska till domen.

– Det är ju väldigt mycket oklarheter kring bevisföring och hur rättsprocessen har gått till, den har ju varit helt sluten och gjorts i hemlighet. Vad vi vet är att han inte har fått den konsulära hjälp han som utländsk medborgare har rätt till och att han flera gånger tidigare har fått framträda med fabricerade erkännanden, säger Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska Pen, till TT.