Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

De unga simmar för sina liv – då vänder polisen

Publicerad 2011-08-17

Ny film visar dramatiken innan räddningen kom

Polisens insatsstyrka kör fram till hamnen i Utvika. Från Utøya, 675 meter därifrån hörs skottlossning.

Samtidigt simmar ungdomarna för sina liv i vattnet mellan ön och fastlandet.

Då vänder polisen, och kör i väg.

På en ny unik filmsekvens från fredagen den 22 juli syns hur polisens insatsstyrka, Delta, anländer till Utvika småbåtshamn, men vänder och åker därifrån. Samtidigt är vattnet fullt av ungdomar som simmar för sina liv för att komma bort från UtÖya och Anders Behring Breivik.

Valde längre väg

Det är sedan tidigare känt att polisen valde att åka till Utøya från Storøya, trots att avståndet därifrån är längre än från Utvika. Hade de åkt från Utvika hade de kunnat tjäna 15 minuter. Utvila ligger bara 675 meter från Utøya, och på den nya filmen syns hur ungdomarna simmar för sina liv när polisens insatsstyrka anländer till hamnen i Utvika. Båtar med privatpersoner kastar  flytvästar till ungdomarna när de kämpar för att rädda så många som möjligt.

Men polisen stannar inte, utan vänder och kör därifrån. Utvika ansågs för farligt, så i stället körde polisen till Storøya och utgick därifrån – 3,64 kilometer från ön.

”Hade de kört fel?”

– Jag tyckte att det tog lång tid innan polisen kom. Vi tänkte att de säkert var mycket upptagna med det i Oslo men att de nog hade fått veta ändå. De kom så småningom, men sedan åkte de igen. Jag fick det inte att hänga ihop. Hade de kört fel?, berättar filmens fotograf för VG.

Mannen som är från Buskerud filmade hela händelsen från sin balkong i Utvika. Han är förstående till att polisen valde den andra, längre vägen till ön.

– Det är ju öppet vatten hela vägen ut till ön och det är förståeligt att de vill kunna observera först. Ett sådant vapen kan ju döda på flera hundra meters håll, säger han till VG.

Själv hade han precis kommit hem från jobbet när skottlossningen började.

– Detta är ju på landet, så det är inte ovanligt att det smäller då och då. Men sedan märkte jag att det inte slutade, säger han.