Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Krögaren stämmer Kjöller på 2,5 milj

Publicerad 2013-11-15

Storbråket mellan krögaren Erik Videgård, 53, och Hanne Kjöller, 48, får rättsliga följder.

Författaren och bokförlaget stäms för grovt förtal – och krävs på 2,5 miljoner kronor i skadestånd.

"Kapitlet om Erik Videgård har författats på ett klumpigt och vanhedrande sätt", skriver krögarens juridiska ombud.

Författaren och ledarskribenten Hanne Kjöller och bokförlaget Brombergs anmäldes tidigare i höst till Justitiekanslern för uppgifterna i den omdiskuterade boken "En halv sanning är också en lögn". Krögaren Erik Videgård krävde 2,5 miljoner kronor i skadestånd då Kjöller påstått han kunde ha fått 12,5 miljoner för sin bostadsrätt - som visade sig vara en hyresrätt.

Videgård ville att JK skulle driva ärendet. Men JK menade att krögaren fick sköta den saken själv.

Och det är precis vad han nu gör.

Lämnade in stämning

På torsdagen lämnade Erik Videgård in en stämning om grovt förtal in till Stockholms tingsrätt - med skadeståndsyrkande på 2,5 miljoner kronor.

Enligt stämningsansökan har Hanne Kjöller förutom felaktiga uppgifter om bostaden kommit med ytterligare smädliga och falska uppgifter som ska ha skadat krögarens vandel.

"De har uppfattats som djupt kränkande och direkt felaktiga", skriver Videgårds juridiska ombud My Hellborg i stämningsansökan och fortsätter:

"Kapitlet om Erik Videgård har författats på ett klumpigt och vanhedrande sätt."

Locket på

Förlaget och författaren bad krögaren om ursäkt vid ett möte i september och erbjöd sig blada in en rättelse i kommande böcker. Att dra in boken var inte aktuellt.

Boken har också mötts av massiv kritik från flera omskrivna personer.

Anledningen till att förlaget nu krävs på ett kännbart skadestånd på 2,5 miljoner kronor är att felaktigheterna i boken rört upp känslor runt en dödlig cancersjukdom vars verkningar var på väg att läkas och skapat tvivel mot krögaren och hans familj, menar ombudet i stämningen.

Aftonbladet har sökt förläggaren Dorotea Bromberg vid upprepade tillfällen.

"Jag har valt att inte kommentera ärendet i någon media med hänsyn till familjefrid och tid", skriver Erik Videgård i ett sms.