Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Moderaterna vill utreda kronvittnen

Publicerad 2013-10-19

NORRKÖPING. Moderaterna vill utreda möjligheten att tillåta så kallade kronvittnen i det svenska rättssystemet.

Målet är att komma år problemen med grova brott i slutna grupper.

– Där är det otroligt svårt att få fram information och i bland den pusselbit gör att vi kan få en lagföring till stånd, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

Beatrice Ask.

Frågan om huruvida kronvittnen ska tillämpas i svenskt rättsväsende har diskuterats länge. Men i dag röstade ombuden på M-stämman igenom att partiet ska verka för att frågan utreds. Ett kronvittne är en person som gjort sig skyldig till ett brott men som mot löfte om strafflindring väljer att vittna mot sina medbrottslingar.

Fenomenet finns i USA och flera andra länder, men ännu inte i Sverige.

Kontroversiell princip

Enligt justitieminister Beatrice Ask så är det viktigt att frågan utreds, framför allt för att se om det är en möjlighet att komma åt allvarlig brottslighet i slutna grupper.

– Där är det otroligt svårt att få fram information och i bland den pusselbit som gör att vi kan få en lagföring till stånd. Då tycker vi att det finns skäl att överväga om man på något sätt kan göra det lite mer intressant för någon att bidra i utredningen. Därför vill vi utreda någon form av system med kronvittnen, säger hon.

Principen om strafflindring är dock kontroversiell och bryter mot en del principer i det svenska rättsväsendet.

– Men vi förtydligade att det naturligtvis är domstolen som ska ta den typen av beslut. Men vi behöver komma fram snabbare i fler sådana ärenden. Det skulle kunna handla om att någon är försvunnen, som man kanske vet är död, men man hittar inte personen. Den som faktiskt kan berätta var det skett kan ju ibland ge den avgörande informationen för att man ska kunna komma framåt i utredningen. Det finns ett antal sådana ärenden där det här skulle kunna vara viktigt, säger Ask.

”Inget amerikanskt system”

Men, menar hon, så måste man nu se hur ett system med kronvittnen skulle kunna fungera i det svenska systemet.

– Vi vill ju inte ha något amerikanskt system, men vi vill titta på det här. Det finns varianter i olika länder på system med kronvittnen. Jag tror att i en utredning i frågan så måste man naturligtvis ta med sig erfarenheter från andra håll. För det är klart att det är viktigt att man inte i onödan går i konflikt med grundläggande principer för rättsordningen.

Justitieministern lyfter också fram det problem som uppstår när brottsoffer i grova brott får uppleva att deras fall aldrig löses.

– För samhället och för brottsoffret är det många gånger mycket sämre att brottet aldrig klaras upp och att ansvariga inte ställs till svars. Det handlar om grova brott och om grov kriminalitet. Det är klart att om vi misslyckas med att lagföra det och människor som utsätts för väldigt grova övergrepp inte ser att rättsväsendet når fram, då är det så allvarligt att det måste sättas i vågskålen emot de frågetecken man kan han och de är väl den avvägningen man måste göra i en utredning av frågan, säger Ask.