Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Tvärnit för vårvärmen

Publicerad 2014-03-18

Nu kommer kylan igen

Våren förvann lika snabbt som den kom. Nu väntas en hel vecka med kallare väder på flera håll i landet.

Glöm vårvärmen.

Kung Bore är tillbaka för att stanna - åtminstone en vecka till.

– Det blir kallare igen de närmaste dygnen med snöfall i Svealand och Norrland, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Efter de senaste veckornas mildväder är det nu vår i stort sett i hela landet, förutom i fjällen och delar av Norrlands inland.

Men nu är det slut på sol och vårtemperaturer.

De närmaste dygnen väntar betydligt kallare väder. Det blir regn och några plusgrader längst i söder - minusgrader och snöfall från Svealand och norrut.

- Det kommer att svänga ­ganska mycket, säger Sandra ­Andersson på SMHI i Norr­köping.

Just Norrköping är en av de ­orter som drabbas av det svajiga vädret. För någon vecka sedan hade man över 18 plusgrader.

Hamnar i kläm

De närmaste dygnen väntas snö och någon enstaka minusgrad.

- Svealand hamnar i kläm mellan kallare luft i norr och varmare luft i söder och kommer därför att få ett väldigt ombytligt ­väder den närmaste tiden, säger Sandra Andersson.

Men den snö som väntas falla lär inte bli långlivad.

Gråvädret tar över

Framåt helgen blir det mildare väder och solchanser innan gråvädret och kylan är tillbaka igen med minusgrader i stora ­delar av landet förutom längst i söder.

- Vi tittar tio dygn framåt och det här väderläget ser ut att hålla i sig en bra bit in i nästa vecka också, säger Sandra Andersson.

Vår enligt den meteorologiska definitionen är det när dygnsmedeltemperaturen håller sig över noll grader sju dygn i rad.

Nådde snabbt norr

Så här års brukar våren bara ha hunnit till strax söder om Stockholm.

Men i år har den rört sig norrut i rekordfart och befinner sig för tillfället en bra bit norr om Luleå.

Men att den nu tvärnitar innebär inte att vintern är tillbaka rent definitionsmässigt.

- Nej, har det en gång blivit vår så stannar den, även om det blir kallt igen, säger Sandra Andersson.

Så påverkas naturen

Typiska vårtecken har ­redan rapporterats från hela landet. Didrik ­Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, reder ut hur naturen påverkas när nu kylan åter kopplar grepp om Sverige.

Tussilago, har blommat på Färingsö sedan den 18 ­februari:

- Den och de andra tidiga vårblommorna är anpassade för att klara lite kyla. Om de redan hunnit pollineras kan frösättningen försämras ­något om kylan håller i sig ett tag.

Stackmyrorna, vaknade i Svenshögen redan den 25 ­februari:

- De bor ju i värsta värmeisolerade huset så de kryper bara ner igen om det blir kallt. Varma dagar så här års ligger de i solen och värmer sig, sen går de ner och värmer upp stacken. På så sätt funkar de lite grand som en värmepump.

Tranorna, landade utanför Falköping 15 februari:

- De är stora och rätt hårda typer, så det ska bli ordentligt kallt innan de får problem. Och blir det för kallt så sticker de bara söderut ett tag. De riktigt tidiga flyttfåglarna är rätt opportunistiska på så sätt.

Nässelfjärilen, började fladdra på Vikbolandet den 6 mars:

- Nässelfjärilen och citronfjärilen övervintrar som färdiga fjärilar och klarar rätt sträng kyla. Nässelfjärilen ­hittar nåt gömställe någonstans. Citronfjärilen brukar gömma sig i gräset under snön. Blir det för kallt så kryper de bara tillbaka till sina gömställen.

Paddan, hoppade fram på vägen utanför Källtorp den 7 mars:

- Så länge sjöarna är isfria så klarar de sig rätt bra. De ligger där i vattnet och tar det lugnt. De är ju kallblodiga och klarar kroppstemperaturer på någon minusgrad innan de stryker med. Men det är klart att det dör fler paddor och grodor när det blir rejält kallt igen än det skulle ha gjort.