Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Äntligen skördetid för svenska äpplen

Uppdaterad 2019-01-24 | Publicerad 2009-08-28

"Våra äpplen blir till härlig saft på musteriet"

Med barnens hjälp fylldes kassarna med trädgårdens äpplen.

Resan från frukt till nypressad äppelmust blev ett äventyr för hela familjen.

Trädgårdarna har börjat bli prickiga. Röda och gröna äpplen glänser överallt i träden. En del äpplen kan bli ljuva efterrätter, andra kan förvandlas till härlig saft på ett äppelmusteri.

Det är fortfarande tidig morgon när jag tar med mig barnen, ett gäng papperskassar och beger mig ut i trädgården. Vi andas in den krispiga luften och sätter igång.

Känner mig lite som en gympaledare. Sträcker mig efter äpplen och hejar samtidigt på med glada tillrop ”bra, fiiint… plocka mera…”.

Olidligt spännande

Vi behöver inte vara så noggranna. Småskruttiga äpplen går nämligen utmärkt att musta, utan att de påverkar smaken

När fem kassar är fulla, packar vi in oss i bilen och kör mot Vårdsätra musteri. Det är olidligt spännande. Bara ordet must får munnen att vattnas. Dottern Emilia, 5, undrar om det finns tomtar på musteriet. Hon tänker på julmust. Snart tjattras det vilt i baksätet. Kommer vi att få se tomten?

En liten grusväg leder in till Vårdsätra gård utanför Uppsala. Eftermiddagen är fortfarande molnfri. Vi öppnar den knarrande dörren till ladugården och möts av en sötsyrlig äppeldoft. En man (som till barnens förtjusning inte är helt olik tomten, fast med blå hängselbyxor), håller just på att ställa i ordning den gamla mustningsmaskinen. Här görs allt enligt traditionen. Det är ett gediget hantverk. Bara att tvätta ren utrustningen tar två timmar.

Äppelkassarna bärs upp till den gamla ladans loft. Det är ett tungt arbete för barnen, som sliter med stor iver. Men de besvärliga papperskassarna (som tappar handtagen så att alla äpplen rullar över hela gården) är snart bortglömda. Vi får låna en korg. Sedan säger musteriinnehavaren Jorma att man FÅR kasta äpplen här. Genom ett hål i taket. För en liten människa är det en väldigt rolig upplevelse, noterar jag.

Äpplena åker rutschkana ner till ett bad. Mosas och pressas. Ut kommer en brunaktig saft som, trots sitt tvivelaktiga utseende smakar gudomligt. Och detta utan att något har tillsatts.

Att se när äpplena rullar ner i musteriets stora pressanläggning är fascinerande för Jacob och Emilia.

Skålar i nypressad must

–?Om man inte vill frysa in musten, är det bra att hälla i lite konserveringsmedel i form av atamon. Annars håller sig saften bara i fyra dagar, berättar Jorma Kataja som tillsammans med hustrun Katarina Johansson driver gården.

Med varsin plastmugg beger vi oss ut på gårdsplanen. Häller upp den nypressade äppelmusten – och utbringar en skål för hösten.

Text: Veronica Linarfve

Foto: Sussi Petersson

Följ ämnen i artikeln