Världskriget utkämpas i Syrien
Publicerad 2016-08-25
Ett komplicerat krig har de senaste dagarna blivit än mer invecklat.
Turkiets inblandning sätter forna allianser på prov och har öppnat flera nya blodiga fronter.
Samtidigt sträcker USA nu ut en hand till Ryssland för att finna en gemensam lösning.
Fem och ett halvt år in i det blodiga Syrienkriget är det i stort sett bara två saker som lätt går att slå fast:
Lidandet för civilbefolkningen växer för varje dag som världen misslyckas att nå en lösning.
Turkiet, USA och kurdiska YPG, har en gemensam fiende i form av IS.
De stora aktörerna på slagfältet, den syriska regimen, Ryssland, Iran,Turkisk attack
I går inledde Turkiet för första gången en offensiv mot terrorrörelsen med målet att befria gränsstaden Jarablus. Staden är ett av de sista strategiska IS-fästena i norra Syrien sedan de nyligen drevs bort från Manbij.
Turkiska stridsvagnar har under flera år stått uppställda längs gränsen mot Syrien. Från sina positioner har de turkiska soldaterna med blotta ögat kunnat följa striderna på andra sidan.
Men inte ens när IS riktat raketattacker över gränsen har Turkiet agerat – förrän nu.
TIDSLINJE: Islamiska staten – från rebellgrupp tillRensa gränsen
Turkiska myndigheter bekräftade på onsdagsförmiddagen att militär personal nu finns inne på syriskt område i ett anfall mot Jarablus som inleddes under natten.
Offensiven kommer som en följd av den självmordsattack som genomfördes i staden Gaziantep och dödade 54 personer i förra veckan.
– Nu räcker det, och det måste finnas ett sätt att få ett slut på det här. Ingen kan säga att den syriska frågan inte påverkar Turkiets inre angelägenheter, sa Turkiets president Erdogan i sitt tal, enligt nyhetsbyrån AFP.
Samtidigt fortsätter Turkiet att attackera den kurdiska YPG-gerillans ställningar inne i Syrien. Lika mycket som Erdogan nu vill bli kvitt IS, vill han förhindra sin huvudfiende, kurderna, från att ytterligare utöka sin kontroll över norra Syrien. Men Turkiets motståndare har kommit att bli USA:s närmast allierade i kampen mot IS. Amerikanska specialförband finns i dag på marken och slåss tillsammans med de kurdiska styrkorna mot IS.
Likställer YPG och IS
– Operationerna syftar till att förebygga hot från "terrorgrupper”, inklusive den islamiska staten och en amerikansk-stödd syrisk kurdisk milis, säger Recep Tayyip Erdogan.
Den turkiska aktionen kom samtidigt som USA:s vice president Joe Biden besökte Ankara. Alliansländerna Turkiet och USA har sedan en tid en frostig relation av flera skäl och statsbesöket var ett tydligt försök att sätta plåster på såren. Men de faktiska konflikterna mellan länderna står fast.
USA har vägrat att lämna ut predikanten och den politiska aktivisten Fethullah Gülen, som anklagas för att stå bakom militärkuppen i Turkiet tidigare i somras. De båda länderna har ingått ett utlämningsavtal, men i fallet med Gülen har USA tillbakavisat begäran och krävt att Turkiet ska presentera bevis för att han har med den misslyckade statskuppen att göra.
Strider om Hasaka
Inne i Syrien har för första gången kurdiska YPG även drabbat samman med regimstyrkorna i en strid om staden Hasaka.
De två parterna har tidigare haft en tyst överenskommelse att inte attackera varandra, men spänningarna i Hasaka har under den senaste tiden eskalerat. Sedan ett ryskt medlingsförsök misslyckats har våldsamma strider rasat i staden med rapporter om många civila dödsoffer. Från luften bombade syriska stridsflygplan den kurdkontrollerade delen av staden, vilket i sin tur fick USA att höja tonläget mot Syrien eftersom amerikanska specialstyrkor finns på marken i området.
Koordinerade luftanfall
Aftonbladet var tidigare i somras inbäddade ombord på det amerikanska hangarfartyget USS Dwight D. Eisenhower i Medelhavet och kunde följa de amerikanska anfallen mot mål i Syrien och Irak. Befälhavaren ombord bekräftade då att USA och Ryssland står i förbindelse för att delvis koordinera flygräderna inne i Syrien, trots att Ryssland har uttalat sitt stöd för Assad och även utför attacker mot andra grupper än IS.
Möte inplanerat
Nu ska USA:s utrikesminster John Kerry träffa sin ryska motsvarighet Sergej Lavrov för att på nytt försöka hamra fram en gemensam linje mot fred i Syrien. Ett krav från USA är att Ryssland använder sitt inflytande över Bashar al Assad och förmår diktatorn att sluta attackera civila och moderata oppositionsgrupper, samt öppna upp korridorer för humanitära hjälptransporter.