Svenska sedeln näst finast i världen

Publicerad 2016-04-27

Nu har årets finaste sedlar utsetts. På andra plats: den svenska tjugan.

Det är den ideella organisationen International Bank Note Society som varje år sedan 1961 utser årets finaste sedlar. Under tisdagen var det dags igen.

Porträtterar Sir Edmund Hillary

Högst upp på prispallen hamnade Nya Zeelands nya sedelserie "Brighter Money", som är helt tillverkade av plasten polymer.

”Varje slående orange och brun 5 dollar-sedel visar en karta av Nya Zeeland i ett underskönt polymerfönster så väl som flertalet säkerhetsuppgraderingar” skriver organisationen i sin motivering.

Sedeln pryds av den legendariske, och nyzeeländske, bergsklättraren Sir Edmund Hillary, som är mest känd för att tillsammans med sherpan Tenzing Norgay blivit den förste att nå toppen av Mount Everest. Dessutom finns avbildningar av landets högsta berg Aoraki/Mount Cook och en ovanlig pingvin.

Astrid Lindgren prisas

På en andraplats i rankningen hamnade faktiskt en svensk sedel: 20-kronors sedeln med Astrid Lindgren. Sedeln har en rad detaljer som inte märks vid första anblick, bland annat finns ett utdrag i miniatyr från två olika böcker om Pippi Långstrump samt ett citat av Astrid Lindgren:

”Jag vill skriva för en läsekrets som kan skapa mirakel. Barn skapar mirakel när de läser. Därför behöver barn böcker”.

På övriga platser i topp fem hamnade Rysslands 100 rubel-sedel med illustrationer från Krim-halvön, Kazakstans 20 000 tenge-sedel och Skottlands 5-pundssedel, även den i polymer som blir ett allt vanligare material på pengar, tack vare att det är så tåligt och svårt att förfalska.

Följ ämnen i artikeln