Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Kapplöpning mot IS huvudstad

Publicerad 2016-06-05

Kapplöpningen mot IS-huvudstaden Raqqa har börjat.

Den ryskstödda syriska armén har nu tagit sig in i provinsen – och sedan tidigare har USA-stödda SDF inlett sin offensiv för att nå staden.

– Assad kommer att jubla om hans armé hinner till Raqqa före SDF, säger Per Jönsson på Utrikespolitiska institutet. 

Följ ämnen
Ryssland

Staden Raqqa i norra Syrien anses vara IS starkaste fäste efter irakiska Mosul och benämns ofta som terrorsektens ”huvudstad”.

I maj inledde den USA-stödda koalitionen SDF, som främst består av syrier och kurder, en storoffensiv mot Raqqa från nordväst.

Från sydväst tågar nu den syriska regimens armé som får militärt stöd av Ryssland, i form av flyganfall och rysktränad milis.

Armén inne i Raqqaprovinsen

Under lördagen tog sig Assads styrkor – för första gången sedan 2014 – in i Raqqaprovinsen. Oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) uppgav att syriska trupper nått provinsens ”administrativa gräns”, uppger AP.

Samtidigt rapporteras att kurdiska styrkor anfaller från norr.

Syriska arméns offensiv mot Raqqaprovinsen är den tredje stora attacken mot IS-kontrollerade fästen i Syrien och Irak på bara några dagar.

Enligt Per Jönsson, Mellanösternanalytiker på Utrikespolitiska institutet, vore det en vändpunkt i det blodiga inbördeskriget om IS skulle förlora kontrollen över Raqqa.

– Det skulle vara en extrem prestigeförlust för IS. Dessutom vore det mycket roligare för USA och kurderna om de kan komma först till Raqqa än om den syriska armén kan det. För Ryssland spelar det nog ingen roll. De är egentligen bara intresserade av att ha kvar sitt militärpolitiska inflytande i Syrien, säger Jönsson.

Enligt Per Jönsson kan Ryssland och USA ha koordinerat sina offensiver trots att de inte har ett öppet samarbete. Och de parallella offensiverna mot samma mål har fått fler att misstänka att länderna samordnar sina militäroperationer.

– Det verkar ha varit en icke tillkännagiven koordinering mellan Washington och Moskva, säger Rami Abdel, chef för Londonbaserade SOHR, enligt TT.

Det är ingen hemlighet att USA vill avsätta den syriske presidenten Bashar al-Assad. Något som skulle kunna bli svårare om Assad återtog kontrollen över Raqqa, som man tidigare gjort med den strategiskt viktiga staden Palmyra.

– Assad kommer att jubla om hans armé hinner till Raqqa före SDF. Visa att ”det är vi som kan”. Det skulle vara större än Palmyra, säger Per Jönsson.

”Finns inte en vattenledning som inte minerats”

Men vägen mot Raqqa är inte spikrak. SDF-koalitionen möter starkt motstånd i provinsen.

– Sedan ska man tänka på att det finns många civila i Raqqa och man vill undvika den typen av sidoskador. Och det finns nog inte ett gathörn eller en vattenledning i staden som inte minerats, säger Per Jönsson.

Han vill inte kalla de senaste veckornas utveckling för en ny fas.

– Den nya fasen inleddes nog med ryssarnas intåg i september. Och i den här fasen vore Raqqa den största vändpunkten och om även Mosul skulle falla vore det början till slutet, säger Per Jönsson.