Rädda Barnen: Borde vara ett solklart fall

Publicerad 2012-09-23

Rädda Barnen uttalar sig generellt inte om enskilda fall.

Men när det gäller tvååriga Haddile som, helt ensam, ska utvisas till Frankrike tycker de att man inte ens borde behöva fundera.

– Det borde finnas allt utrymme i världen att pröva det här fallet utifrån barnets bästa, säger Agneta Åhlund, chef för Rädda Barnens Sverigeprogram.

Det svenska folket rasar mot Migrationsverkets beslut om att utvisa tvååriga Haddile till Frankrike.

Och även om Rädda Barnen i normala fall inte kommenterar enskilda fall, så menar man att Haddiles fall borde vara solklart – om Sverige bara följde barnkonventionen.

”Barnen ska komma i första hand”

– Rädda Barnen utgår alltid från FN:s barnkonvention, och där slås det fast att barnens bästa ska komma i första hand i varje enskilt fall, säger Agneta Åhlund leg. psykolog och chef för Rädda Barnens Sverigeprogram.

Agneta Åhlund menar att just Haddiles fall är så uppenbart att det räcker med att läsa barnkonventionen för att förstå att hon borde prövas som ett ”synnerligen ömmande fall” och därmed få större chanser till uppehållstillstånd.

– För ett så litet barn är anknytningen till de i närheten väldigt viktig. Hon har levt med psykologiska föräldrar i två år, och det borde finnas allt utrymme i världen att pröva det här fallet utifrån barnets bästa, säger Agneta Åhlund.

Beslutet omprövas i migrationsdomstolen

På Migrationsverket har man avslutat Haddiles ärende.

– Ärendet är avslutat och har överlämnats till migrationsdomstolen i Malmö efter som beslutet har överklagats, säger Charlotte Jacobsson pressinformatör på Migrationsverket.

Det är Haddiles gode man, Kerstin Nilsson, som överklagat beslutet.

– Ja, det har jag gjort. Det är ju min uppgift, säger Kerstin Nilsson till Aftonbladet.

Om domstolen inte ändrar Migrationsverkets beslut, och låter Haddile stanna, tror Kerstin Nilsson att man kommer att överklaga till den sista instansen – Migrationsöverdomstolen.

– Men det är ju inte säkert att det går, då måste vi få prövningstillstånd först, säger Kerstin Nilsson.

Vare sig Migrationsverket eller Kerstin Nilsson vet vilket datum migrationsdomstolen kommer att behandla Haddiles ärende.

Paragrafen som kan få Haddile att stanna:

”Om uppehållstillstånd inte kan ges på annan grund, får tillstånd beviljas en utlänning om det vid en samlad bedömning av utlänningens situation föreligger sådana synnerligen ömmande omständigheter att han eller hon bör tillåtas stanna i Sverige. Vid bedömningen skall särskilt beaktas utlänningens hälsotillstånd, anpassning till Sverige och situation i hemlandet.

Barn får beviljas uppehållstillstånd enligt denna paragraf även om de omständigheter som kommer fram inte har samma allvar och tyngd som krävs för att tillstånd skall beviljas vuxna personer.”

5 kap. 6 § utlänningslagen (2005:716)