Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Clinton på väg till Mellanöstern

Publicerad 2012-11-20

Israel lägger planerna på markinvasion på is: ”Hejdar tillfälligt invasionsplanerna”

Israel beslutade i dag om tillfälligt eld upphör för att ge fredsförhandlingarna en chans.

Samtidigt väntas USA:s utrikesminister Hillary Clinton i dag anlända till Israel.

– Clinton ska understryka USA:s intresse av en fredlig lösning som skyddar och stärker Israels och regionens säkerhet, säger talespersonen Ben Rhodes till AFP

Israel pausar tillfälligt sin mobilisering och sina planer på en markinvasion av Gazaremsan. En talesperson för regeringen uppger att man vill ge de Egyptien-ledda fredsförhandlingarna en chans.

– Ett beslut har fattats att tillfälligt hejda invasionsplanerna för att ge diplomatin en chans att lyckas, sa talespersonen till AFP i går efter att Benjamin Netanyahus haft ett långt möte med sin innersta krets.

– De diskuterade både diplomatin och den militära operationen.

Clinton på väg till området

Flera diplomater är just nu på väg till fredsförhandlingarna i Kairo. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon ska träffa Israels president Shimon Peres på torsdagskvällen och USA:s utrikesminister Hillary Clinton avbryter tillfälligt sin resa med president Barack Obama i Asien för att träffa båda parter i konflikten.

– President Obama beslutade sig för att skicka Clinton till området efter att ha talat med Egyptens president Mohamed Morsi och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sent på måndagskvällen, säger den amerikanske talespersonen Ben Rhodes till AFP.

Hillary Clinton ska träffa Netanyahu i Jerusalem och den palestinske presidenten Mahmud Abbas i Ramallah på onsdag morgon.

Lugn natt efter den blodigaste dagen

Natten mellan måndag och tisdag blev den lugnaste natten sedan Israel inledde flygattackerna för en knapp vecka sedan. Sedan i onsdags har 113 palestinier dödats och omkring 840 skadats. Av de skadade är 225 barn, uppger sjukhuskällor i Gaza för nyhetsbyrån AFP.

Israelisk militär uppger att de under natten attackerat omkring 100 mål längs med kusten med flygplan, artilleri och krigsskepp. Bland annat har National Islamic Bank bombats hårt.

Palestinska talespersoner och ögonvittnen uppgav för AFP att många Hamasledares bostäder i Gaza också attackerats under natten.

Tre raketer träffade mål i södra Israel under natten och två blev nedskjutna av försvarssystemet Iron dome.

Måndagen var den blodigaste dagen hittills i konflikten. 32 palestinier dödades, bland annat fick en hel familj sätta livet till i staden Beit Lahiya och två bröder i tonåren dödades i Rafah.